Nieuws

De Franse president Nicolas Sarkozy zei donderdag tijdens een conferentie dat de twintig rijkste industrielanden en de opkomende landen een gedeelde centrale database moeten opzetten met voedselprijzen. Dit zou de prijsvolatiliteit van grondstoffen en speculanten in toom houden.

Maatregelen

Maatregelen die Sarkozy voorstelde om prijsvolatiliteit van grondstoffen te beteugelen, zijn onder andere minimale kasdeposito’s voor transacties van derivaten, en de creatie van handeldepots die de deze transacties kunnen bijhouden. De Franse president drong aan bij de toezichthouders om de connecties tussen de fysieke en derivate grondstoffenmarkten kritisch te bekijken, om zo prijsmanipulatie en misbruik te voorkomen.

Transparantie

De groep van twintig landen zou ook de uitdaging aan moeten gaan om hun voedsel- en olieproductie te verhogen, om zo te voldoen aan de sterk groeiende vraag, zei Sarkozy. Dit zou de transparantie moeten doen groeien en zo voedselcrisissen helpen voorkomen.
“De mondiale groei is weer opgeveerd, maar de sterk stijgende grondstofprijzen zijn de belangrijkste bedreiging voor groei”, aldus Sarkozy. Sterk stijgende grondstofprijzen zorgen voor hogere inflatie en mondiale voedselonbalans, terwijl de G20 deze heeft beloofd uit te roeien, waarschuwde Sarkozy.

G-20

Het overzicht van cash en derivate grondstofprijzen om zo de prijsvolatiliteit in toom te houden, is een van de prioriteiten van Frankrijk wanneer het land plaatsneemt in de G-20. “Het is een lange weg om de extreme volatiliteit te temmen”, zei Sarkozy. De G-20 neemt het onderwerp volgende week op tijdens een ministerbijeenkomst.

Risicodekkingsfondsen

Volgens Sarkozy moet er iets gedaan worden aan de vele risicodekkingsfondsen en gespecialiseerde financiële instituties, omdat zij ervoor zorgen dat de prijzen hoger worden. “Het is tijd voor de G-20 om hun verantwoordelijkheid te nemen”, zei hij tijdens de conferentie. “Er is een gebrek aan regelgeving. Het punt is niet de prijzen te reguleren, maar ervoor te zorgen dat het proces van prijsformatie goed werkt.”

Register

Om de transparantie en het overzicht bij marktbewegingen te verbeteren, wil Sarkozy een centraal register voor datatransacties en derivaten. Hij wil dat de handel in data beter beschikbaar wordt om de voedselveiligheid een impuls te geven en de markt te stabiliseren. Hij zei dat de Food and Agriculture Organisation van de Europese Unie de data kan bewaren.

Bron: All About Feed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.