Nieuws

Op 15 juni 2011 werd te Brussel in de gebouwen van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) door alle partners de oprichtingsacte van het kenniscentrum voor antibioticumgebruik en –resistentie bij dieren,kortweg het Amcra of antimicrobial consumption and resistance in animals ondertekend.

Amcra

Het Amcra zal fungeren als kenniscentrum voor alles wat te maken heeft met antibioticagebruik en resistentie bij dieren. De oprichters en financiers van het Amcra zijn de landbouworganisaties (Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat en Fédération Wallone de l’Agriculture), de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten, Pharma.be, de Hoge Raad van de Orde der Dierenartsen samen met de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) ondersteunen en medefinancieren het Amcra. In haar werking zal het Amcra streven naar een maximale participatie van alle betrokken partijen via een uitgebreide adviesraad dit alles om een duurzaam antibioticabeleid in de diergeneeskunde in België te realiseren. Het Amcra is gevestigd in de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent.

Resistentie

Het gebruik van antibiotica in de diergeneeskunde en de veehouderij en de daaruit volgende ontwikkeling van resistentie bij dier en mens is een belangrijk probleem. Met de oprichting van het Amcra slaan alle betrokken actoren en de overheid de handen in elkaar om deze problematiek aan te pakken.

België

Het Amcra is een nooit gezien, uniek en sector breed initiatief dat als missie heeft om alle gegevens in verband met het gebruik van en resistentie tegen antimicrobiële middelen bij dieren in België te verzamelen en te analyseren om op basis hiervan op een neutrale en objectieve manier te communiceren, te sensibiliseren en te adviseren. Dit alles met als doel het vrijwaren van zowel de volksgezondheid als de diergezondheid en het dierenwelzijn en ook het bereiken van een duurzaam antibioticabeleid in België.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.