Nieuws

Stand van zaken nieuwe GTP-code

Vorig jaar heeft Coceral de GTP-code volledig herzien. In overleg met een aantal schemahouders (Ovocom, QS en GMP+ International) is besloten gezamenlijk een benchmarkprocedure uit te voeren om vast te stellen of het nieuwe GTP-certificaat kan worden geaccepteerd binnen de schema’s van deze schemahouders. De benchmarkprocedure is nog niet volledig afgerond en heeft nog niet geresulteerd in volledige acceptatie van de nieuwe GTP-code binnen de genoemde schema’s. Om misverstanden in de markt te voorkomen, volgt een korte beschrijving van de stand van zaken per certificatieschema.

Overgangsperiode

Tot 1 oktober geldt een overgangsperiode. Tot die datum mogen GMP+ gecertificeerde bedrijven van een GTP-gecertificeerde handelaar alle soorten plantaardige voedermiddelen aankopen. Hierbij moet worden voldaan aan aanvullende voorwaarden in GMP+ BA10 Minimumvoorwaarden inkoop, Appendix 1.

Nieuwe situatie

Wanneer GTP nog een aantal punten in haar schema verbetert, is GMP+ International van mening dat de nieuwe GTP-code voldoende borging biedt voor handel, opslag en transport van onbewerkte granen, zaden en peulvruchten. Voor deze scope kan het nieuwe GTP-certificaat worden geaccepteerd zonder aanvullende voorwaarden in beide schema’s. Deze nieuwe situatie kan ingaan per 1-10-2011.

Acceptatie

Vanaf 1 juli 2011 zijn alleen bedrijven die correct gecertificeerd zijn volgens de scope van de GTP-code (versie v1.1) geaccepteerd in het GMP certificatie systeem. Elke afwijking in de scope van het certificaat voor producten of activiteiten zal niet worden geaccepteerd. De toegestane scopes en de aanvullende voorwaarden voor acceptatie zijn opgenomen in document BT-02: ‘Inkoop’ van de GMP Diervoeder standaard. De eisen houden expliciet in dat elk transport, uitgevoerd door een derde partij, in overeenstemming moet zijn met de eisen die zijn vastgesteld door het ICRT.

Papieren handel

In overeenstemming met Bijlage 10.5 `QS-international – bilateral agreements‘ van de QS Guideline Feed Sector, accepteert QS de GTP-code op dit moment alleen voor de ´papieren´ handel in primaire agrarische producten.
Als QS deze erkenning uitbreidt en welke voorwaarden de bedrijven wellicht aanvullend moeten vervullen, zal QS dit in de Bijlage 10.5 opnemen, als de benchmarkprocedure is voltooid.
Zowel de QS Guideline Feed Sector als de bijbehorende bijlagen zijn gepubliceerd op de QS-website op de download pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.