Nieuws

Gezondheid sleutel tot succes

Nutreco organiseerde InnoVision dit jaar op 21 juni. De aanwezige wetenschappers zagen nieuwe mogelijkheden om met functionele voederingrediënten de darmgezondheid van dieren te optimaliseren en daarmee de diergezondheid te ondersteunen.

Darmgezondheid

Tijdens InnoVision 2011, de vierde rondetafelbijeenkomst van internationale wetenschappers, werd het thema diervoeding en diergezondheid bediscussieerd. “Onderzoek naar de relatie tussen diervoeding en de microbiele populatie in de darm laat zien dat deze een belangrijke rol speelt bij diergezondheid en dierwelzijn”, aldus Leo den Hartog, Nutreco’s Director Research & Development en Qualityt Affairs.

Functionele ingrediënten

Gedurende InnoVision werd geconcludeerd dat natuurlijke functionele ingrediënten de microbiele populatie in de darm kunnen beïnvloeden en het immuunsysteem versterken waardoor de weerstand van het dier verbetert. “Toepassen van deze kennis maakt het mogelijk om de kans op dierziekten en de verspreiding daarvan binnen een groep dieren te reduceren”, meent Den Hartog.

Optimaliseren

“Tijdens de vorige InnoVision bijeenkomst in 2009 hebben we geconcludeerd dat landbouwhuisdieren 30 tot 40 procent onder hun genetisch potentieel presteren, door suboptimale vertering en suboptimale gezondheid. Door functionele voederingrediënten te gebruiken en voederstrategieën te ontwikkelen die de darmgezondheid optimaliseren, kunnen we dit verbeteren, hetgeen kan leiden tot gezondere en beter presterende dieren. Het betekent eveneens dat dieren voer efficiënter gebruiken, wat onder andere resulteert in minder emissies”, stelde Den Hartog.

Antibiotica

Daarnaast draagt een betere voerefficiëntie volgens Den Hartog bij aan het terugdringen van het antibioticagebruik in de veehouderij. Onderzoek naar de relatie tussen diervoeding en diergezondheid zal derhalve voordelen opleveren voor zowel het dier als de veehouder en het milieu en draagt bij aan het duurzaam voeden van 9 miljard mensen in 2050.

Samenwerking

“Ontwikkeling en implementatie van deze kennis vereisen nauwe samenwerking tussen de diervoedingsindustrie, onderzoeksinstellingen en universiteiten, overheden en andere belanghebbenden”, aldus Den Hartog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.