Nieuws

Levend antibioticum voor dier en mens

Bdellovibrio, een agressieve bacterie kan waarschijnlijk gebruikt worden als levend antibioticum tegen ziekteverwekkers als E. coli en andere Gram-negatieve bacteriën. Dit maakte onderzoeker Laure Hobely (University of Nottingham) bekend.

Effectief

Voorgaande studies maakten duidelijk dat Bdellovibrio andere bacteriecellen effectief doodt. De bacterie werd getest op salmonella-bacteriën in de darmen van levende kippen. De resultaten toonden dat het aantal bacteriën sterk afnam (90 procent), en dat Bdellovibrio veilig kan worden ingenomen. De bacterie doodt salmonella door de celwand te doordringen en de prooi daarna van binnenuit op te eten. De kippen leken nergens last van te hebben en verkeerden in goede conditie.

Meerdere doses

“We concludeerden dat Bdellovibrio niet lang leeft in de darmen van de kippen. Ze hadden een sterk effect gedurende 48 uur, maar daarna daalde het effect”, vertelt Hobely. “Als we de kippen volledig salmonella-vrij willen krijgen, moeten we testen doen, waarbij we meerdere doseringen van de bacterie toedienen.”

Bron: All About Feed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.