Nieuws

Na twee jaar van achteruitgang schroeven bedrijven hun investeringen weer op. Naar verwachting zullen de investeringen in het Nederlandse bedrijfsleven in de periode 2011 en 2012 met ruim 9 procent toenemen.

Onderzoek

Dit blijkt uit onderzoek van ING Economisch Bureau. Vooral vervangingsinvesteringen worden niet langer uitgesteld. Dit geldt in de eerste plaats voor de kapitaalintensieve industrie en de groothandel. Ook in andere sectoren wordt de stijgende lijn weer ingezet. Na computers en machines komen nu ook steeds meer vervoermiddelen voor vervanging in aanmerking. Voor bedrijfsruimte geldt dit echter nog niet. Al met al ligt het investeringsniveau begin 2011 gemiddeld ruim 20 procent lager dan in 2008. De opleving is daarmee minder rooskleurig dan op het eerste gezicht lijkt.

Exportgedreven sectoren

Nadat industriële bedrijven en groothandels vorig jaar als eerste weer meer investeerden, sluiten zich dit jaar ook andere sectoren aan bij het investeringsherstel. Waar de exportgedreven sectoren voorop lopen, volgen de consumentengerichte sectoren en de bouw op afstand. De groeipercentages voor de periode 2011-2012 lopen uiteen van 5 tot 14 procent . Voor de periode 2011-2012 is de grootste investeringsgroei voorzien voor transport, groothandel en zakelijke dienstverlening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.