Nieuws

In totaal zijn vorig jaar in Nederland meer dan 5,75 miljoen ton vochtrijke veevoeders op het boerenerf geleverd. De afzet steeg met bijna 700.000 ton ten opzichte van 2009, een stijging van meer dan 10 procent. Deze toename komt in belangrijke mate door het toegenomen aanbod en afzet van tarwegistconcentraat, tarwezetmeel en perspulp. De totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen komt overeen met circa 1,25 miljoen ton mengvoeders.

Stijging

Door de grote toename van de bio-ethanol productie in Noord-West Europa is de productie van tarwegistconcentraat fors gestegen. Meerdere fabrieken zijn in 2010 volop met tarwegistconcentraat op de markt gekomen. Hierdoor steeg het verbruik in Nederland met bijna 300.000 ton. Daarnaast is de afzet van tarwezetmeel met 200.000 ton toegenomen. Naar verwachting is dit een tijdelijke toename. Inzet om structureel meer perspulp als vochtrijk diervoeder in de markt te zetten heeft geleid tot een stijging met 150.000 ton.

Duurzaam

Vochtrijke voedermiddelen staan in het teken van duurzaamheid. Bij de productie wordt bespaard op droogkosten, waardoor bedrijven gemakkelijker hun CO2 doelstellingen kunnen realiseren. Door de opstart van bio-ethanol fabrieken in Duitsland en België in 2009 is er sinds die tijd een grote toename van het aanbod van tarwegistconcentraat. Als gevolg van de goede bedrijfsstructuur van de Nederlandse veehouderij en de vergaande expertise en ervaring met het gebruik van vochtrijke diervoeders zijn veel van deze producten in Nederland afgezet.

Varkens

De hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen in het dagelijkse rantsoen van Nederlandse varkens nam in 2010 toe tot 3,35 (2,97 in 2009) miljoen ton. Deze toename wordt verklaard door een hoger aanbod van tarwezetmeel en tarwegistconcentraat. De belangrijkste producten voor de varkenshouderij blijven tarwezetmeel, aardappelstoomschillen, weiproducten en sinds 2009 tarwegistconcentraat.

Rundvee

Ook in de rundveehouderij werd aanzienlijk meer afgezet met 2,4 (2,1 in 2009) miljoen ton vochtrijke diervoeders. De afzet van perspulp en tarwegistconcentraat nam flink toe, terwijl de afzet van bierbostel, aardappelproducten en maïsglutenvoer nagenoeg gelijk bleef. In de rundveehouderij zijn de grootste producten bierbostel, perspulp en aardappelpersvezels, met stip gevolgd door maïsglutenvoer en tarwegistconcentraat.

Onmisbaar

De vochtrijke voedermiddelen hebben een onmisbare plaats verworven in de rantsoenen van Nederlandse varkens en runderen. Dit tot tevredenheid van de OPNV, een vereniging die de afzet van vochtrijke voedermiddelen voor de veehouderij stimuleert en de belangen behartigt van de betrokken producenten. Jaarlijks wordt een overzicht opgesteld van de hoeveelheden vochtrijke diervoeders die in Nederland zijn afgezet. Deze producten worden geproduceerd in Nederland of binnen een beperkte afstand van de landsgrenzen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.