Nieuws
pork

De scherpe daling van het aantal BSE-gevallen in de EU mag niet leiden tot minder scherpe controles, zo stellen EP-leden in een resolutie. Maar het verbod om dierlijke eiwitten aan niet-herkauwers te voeren, kan geleidelijk worden opgeheven.

Wijzigingen

De Europese Commissie is bezig met een herziening van de EU-voorschriften. De resolutie van het Europees Parlement, opgesteld door Dagmar Roth-Behrendt (S&D, DE), stelt een aantal wijzigingen voor. Hierbij valt te denken aan het verbieden van risicodragende stoffen in diervoer, een geleidelijke versoepeling van het verbod op dierlijke eiwitten in diervoer, aanpassingen van het ruimingsbeleid, en een hogere leeftijdsgrens voor BSE-testen.

Eiwittentekort

Het EP steunt het idee van de Commissie om geleidelijk aan dierlijke eiwitten toe te staan in voer voor niet-herkauwers. Dit vanwege het zogenaamde ‘eiwittentekort’ in de EU, maar wel onder strenge voorwaarden en veiligheidsclausules. Zo moeten de dierlijke eiwitten afkomstig zijn van diersoorten die vrij zijn van overdraagbare spongiforme encefalopathieën en mogen ze enkel gevoerd worden aan niet-planteneters.

Verbod kannibalisme

Het verbod op kannibalisme moet van kracht blijven en alleen dierlijke eiwitten die ook geschikt zijn voor menselijke consumptie mogen worden gebruikt.

Dioxine

EP-leden maken zich ernstige zorgen over recente besmettingen van voedsel met onder meer met dioxine. Ze roepen de lidstaten op streng op naleving van de regels toe te zien en deze – indien nodig – aan te scherpen.

Overdraagbare Spongiforme Encefalopathieën

Overdraagbare spongiforme encefalopathieën veroorzaken degeneratie van het hersenmembraan en zijn dodelijk voor mens en dier. Menselijke aandoeningen als Creutzfeldt-Jacob ziekte en Kuru vallen hieronder, evenals BSE (vee) en scrapie (schapen en geiten).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.