Nieuws

Nieuwe productiemethode probiotica

Onderzoekers van de TU München, Duitsland, ontwikkelden een nieuwe, mildere productiemethode voor probiotica, welke toepasbaar is op een breder scala aan probiotica in levensmiddelen en diervoeder.

LTVD

Op dit moment worden probiotica voornamelijk gevriesdroogd, maar niet alle probiotische stammen weerstaan deze productiemethode. Het productieproces dat is ontwikkeld door de onderzoekers, het zogenaamde ‘lage temperatuur vacuüm drogen’ (LTVD), verloopt onder mildere omstandigheden en is milieuvriendelijker.

Voordelen

Onderzoekers testte de methode op drie probiotica. Eerst bepaalden ze de optimale omstandigheden voor LTVD. Vergeleken met vriesdrogen overleefde een hoger percentage aan probiotica.
Het LTVD-productieproces houdt het product in vloeibare toestand, omdat verdamping in een vacuüm-omgeving plaatsvindt bij lagere temperaturen. De productiemethode is 40 procent energiezuiniger dan vriesdrogen, beweren de onderzoekers. Wel is het optimale droogproces afhankelijk van de betreffende bacteriestam. Sommige bacteriestammen overleven vriesdrogen beter dan LTVD.

Bron: Petfood Industry

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.