
Onderzoekers van de TU München, Duitsland, ontwikkelden een nieuwe, mildere productiemethode voor probiotica, welke toepasbaar is op een breder scala aan probiotica in levensmiddelen en diervoeder.
LTVD
Op dit moment worden probiotica voornamelijk gevriesdroogd, maar niet alle probiotische stammen weerstaan deze productiemethode. Het productieproces dat is ontwikkeld door de onderzoekers, het zogenaamde ‘lage temperatuur vacuüm drogen’ (LTVD), verloopt onder mildere omstandigheden en is milieuvriendelijker.
Voordelen
Onderzoekers testte de methode op drie probiotica. Eerst bepaalden ze de optimale omstandigheden voor LTVD. Vergeleken met vriesdrogen overleefde een hoger percentage aan probiotica.
Het LTVD-productieproces houdt het product in vloeibare toestand, omdat verdamping in een vacuüm-omgeving plaatsvindt bij lagere temperaturen. De productiemethode is 40 procent energiezuiniger dan vriesdrogen, beweren de onderzoekers. Wel is het optimale droogproces afhankelijk van de betreffende bacteriestam. Sommige bacteriestammen overleven vriesdrogen beter dan LTVD.
Bron: Petfood Industry