Nieuws

Het lijkt mogelijk 1 EW (energie waarde-conversie) krachtvoer door graskuil en 1,5 EW krachtvoer door mengkuil te vervangen in het voer van dragende zeugen, op voorwaarde dat de variatie in ruwvoeropname wordt verminderd en ook de jonge en ranglage dieren voldoende kunnen opnemen.

Afstemmen

Bij het vervangen van krachtvoer door mengkuil moet de samenstelling van het krachtvoer worden afgestemd op de voederwaarde van het ruwvoer. Naast graskuil hoeft alleen het vitaminen- en mineralengehalte van het krachtvoer te worden verhoogd. Naast mengkuil moet ook het aminozurengehalte worden verhoogd vanwege het lagere eiwitgehalte van mengkuil met gerst of CCM. Dat toont onderzoek van Wageningen UR Livestock Research aan.

Proef

In een proef met 38 biologisch gehouden dragende zeugen heeft Livestock Research de individuele opname van twee soorten graskuil vastgesteld. Ook is gekeken naar de opname van graskuil die gemengd was ingekuild met gerst of CCM (mengkuilen), omdat daarmee waarschijnlijk een groter aandeel krachtvoer kan worden vervangen.

Compensatie

De zeugen aten per dag gemiddeld 1,3 EW uit graskuil, 2,1 EW uit mengkuil met gerst en 2,9 EW uit mengkuil met CCM, wat zij overdag onbeperkt kregen via één eetplaats met elektronische opnameregistratie per zeven of acht zeugen. In het algemeen compenseerden de zeugen de lagere krachtvoergift door de opname van kuilvoer. Dit betekent dat het mogelijk moet zijn met graskuil minimaal 1 EW en met mengkuil 1,5 EW krachtvoer per dag te vervangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.