Nieuws

Researchfarm Laverdonk van Agrifirm Feed in Heeswijk-Dinther voldoet na nieuwbouw en een aanstaande verbouwing aan de laatste wet- en regelgeving. Onlangs werd de nieuwe vleesvarkensstal in gebruik genomen. De pluimveestal volgt halverwege 2012. Hiermee is voortzetting van onderzoek naar de toekomst toe gegarandeerd.

Laverdonk

Laverdonk is onderdeel van Agrifirm Innovation Center en doet praktijkonderzoek bij varkens, leg- en vleespluimvee en rosékalveren. De Researchfarm voert voer-, verterings- en opnameproeven, en stofwisselings-, weerstand- en infectiestudies uit voor dochterondernemingen van Agrifirm Group in Nederland en daarbuiten.

Vleesvarkensstal

De nieuwe wet- en regelgeving leidde voor de vleesvarkensstal tot nieuwbouw. Onlangs werd de nieuwe stal voor de huisvesting van 720 vleesvarkens in gebruik genomen. Uitgangspunt was meer ruimte voor de varkens en een lagere emissie door het plaatsen van een luchtwasser. In totaal biedt Laverdonk nu onderdak aan 1880 vleesvarkens. De stal is zo ingericht dat metingen en waarnemingen gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd. Zo vindt bijvoorbeeld de registratie van voer- en wateropname per hok plaats en is er één afdeling met voerstations, inclusief weegplateau. Hiermee kan ieder individueel varken exact worden gevoerd naar behoefte.

Legpluimveestal

Ook met de verbouwing van de legpluimveestal wordt rekening gehouden met efficiënt onderzoek. Het is de bedoeling om de bestaande kooihuisvesting te vervangen door een welzijnsvriendelijker volièresysteem. Daarmee is de stal flexibel te gebruiken; met grote en kleinere groepen. De stal krijgt veel technische snufjes om bijvoorbeeld de eieren per groep apart te kunnen verzamelen en wegen en om de voer- en wateropname en het gewichtsverloop van de kippen dagelijks te registreren. Daarnaast moet een warmtewisselaar helpen bij het regelen van het klimaat en het drogen van de mest. Agrifirm verwacht de aangepaste pluimveestal halverwege 2012 in gebruik te nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.