Nieuws

Uitgebreidere ggo-maatregelen nodig

feed ingredients
The guidance document offers relevant information for safety evaluation of feed ingredients.

Coceral, Fediol en Fefac erkennen de inwerkingtreding van de ‘technische oplossing’ voor ggo’s die nog niet zijn toegelaten in de EU. De ‘technische oplossing’ zal bijdragen aan het terugdringen van de kans op een verstoring in de voedselvoorziening door het stimuleren van de rechtszekerheid van diervoederimport in Europa. De ‘Technische oplossing’ maakt het mogelijk maximaal 0,1 procent van het nog niet toegelaten genetisch gemodificeerd materiaal in de Europese Unie, waarvoor een dossier in afwachting is bij de EFSA, toe te staan. Deze meer pragmatische benadering houdt rekening met de dynamiek van de internationale handel en maakt het mogelijk dat Europese boeren voortdurende toegang hebben tot de invoer van vitaal eiwitrijk voer.

Oproep

Coceral, Fediol en Fefac doen een oproep voor extra acties naar meer integrale oplossingen om dreigende problemen rond veevoer, voedsel en handel te voorkomen. Belangrijke exportlanden zijn niet langer voorbereid om te wachten op volledige goedkeuring van ggo-gewassen door de EU voor machtiging voor de teelt op hun grondgebied. Dit verhoogt de kans op nieuwe handelsblokkades in de EU in het nieuwe teeltseizoen 2011/2012.

Oplossingen

Ten eerste moet de omvang van de oplossing snel worden uitgebreid naar voedsel, stellen de partijen. Het aantal ggo-gewassen dat wereldwijd commercieel word geteeld, zal naar verwachting stijgen van 30 vandaag de dag tot meer dan 130 in 2014, volgens de Europese Commissie. “Veel van deze producten konden hun weg vinden naar de Europese levensmiddelen en de diervoedersketen en daarom is het belangrijk dat een praktische drempelwaarde voor nog niet toegelaten genetisch gemodificeerde producten in de EU is ingesteld. Veel EU-lidstaten hebben aangegeven ondersteuning te bieden voor het opnemen van voedsel in het kader van de technische oplossing.”

Lange termijn

Ten tweede moeten langetermijnoplossingen worden gezocht om deze steeds grotere uitdaging voor diervoeder- en levensmiddelenveiligheid in de EU. Dergelijke oplossingen zijn onder meer een efficiënte en snelle vooruitgang van ggo-producten via het EU-toestemmingssysteem, om te worden gelijkgetrokken  met de vergunningen van exporterende landen, aldus de partijen. “De meerderheid van de vertragingen in het EU-systeem worden veroorzaakt door de politieke ophoudingen in het EU-besluitvormingproces. Het is cruciaal voor de voedsel-en voederketen de tijdigheid en efficiëntie in het EU besluitvormingsproces te verbeteren, wat haalbaar is zonder afbreuk te doen aan de integriteit van het risico-evaluatie proces.”

Strategie

Het is belangrijk dat de Europese Commissie en de lidstaten proactieve stappen naar een lager niveau nemen tot de vaststelling van een meer omvattende strategie op lange termijn voor het beheer van ggo’s in de primaire voedselketen. Dat concluderen Coceral, Fediol en Fefac Een dergelijke strategie zou rekening moeten houden met:

  • de snelle opmars van nieuwe ggo-variëteiten;
  • de afhankelijkheid van de EU van invoer van grondstoffen voor gebruik in levensmiddelen en diervoeders;
  • de huidige financiële lasten voor de voer- en voedselketen door het niet ondernemen van actie;
  • de steeds snellere autorisatie wereldwijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.