Nieuws

Vitelia start proef met betaald voeradvies

Voeradvies wordt doorberekend in de voerkosten. Aanleiding voor voercoöperatie Vitelia om te zien of veehouders meer inzicht, invloed en keuzevrijheid kan worden geboden als het gaat om de kosten van voeradvies. Vitelia is daarom gestart met een pilot waaraan zowel varkens- als pluimveehouders meedoen.

‘Kosteloos’

Kosteloos voeradvies biedt voordeel voor zowel de voerfabrikant als de afnemer. Voor afnemers betekent gratis voeradvies dat zij altijd zonder kosten een beroep kunnen doen op een voerspecialist. Voor voerfabrikanten betekent de kosteloze adviesdienst een garantie dat hun voer professioneel wordt ingezet en dat ze daardoor kunnen rekenen op goede resultaten en meer tevreden klanten. Bovendien is het regelmatige persoonlijke contact met hun klanten een belangrijke vorm van klantenbinding voor voerleveranciers. De kosten voor het gratis aangeboden voeradvies, komen via de voerprijs uiteindelijk voor rekening van de veehouder. Binnen de voersector wordt ervan uitgegaan dat een gemiddelde veehouderij gebruikmaakt van 45 adviesuren ter waarde van 4500 euro per jaar.

Betaald

Hoewel gratis adviesdiensten logisch lijken en ingeburgerd zijn, wil Vitelia onderzoeken of klanten gebaat zijn bij betaalde voeradviezen. Binnenkort starten negen varkens- en pluimveehouders met een pilot. Zij ontvangen een korting per 1000 kg voer. De deelnemende veehouders krijgen per jaar vier gratis adviesbezoeken bij hun voerafname. Het overige afgenomen voeradvies betalen ze op uurbasis. Door apart te betalen voor het voeradvies, krijgen veehouders inzicht in hun eigen kosten voor voerafname en voeradvies. Ze kunnen daardoor afwegen of de gemaakte kosten in verhouding staan tot de opbrengsten. Dat geeft hen de kans om efficiënt met adviesdiensten om te gaan. Zo zouden ze minder, meer of misschien zelfs elders advies in kunnen huren.

Voorop

Vitelia wil voorop lopen in de ontwikkeling van voer en de dienstverlening rond voer. Door de proef hoopt Vitelia meer inzicht te krijgen in het gedrag van leden en hun ervaringen met betaald voeradvies. Over een jaar wordt de pilot geëvalueerd en wordt besloten of en onder welke voorwaarden betaald voeradvies wordt aangeboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.