Nieuws

Eens per vier weken berekent Wageningen UR Livestock Research de actuele voederwaardeprijzen (VEM en DVE) voor melkvee op basis van een reeks mengvoeders die in de praktijk wordt gebruikt. Daarnaast wordt met ingang van 2012 voor vleesvee een kVEVI- en DVE-prijs berekend, die grotendeels is gebaseerd op mengvoeders zoals gebruikt voor de productie van rosékalfsvlees. Daardoor sluiten de voederwaardeprijzen beter aan bij de praktijk en kunnen ze de veehouder helpen bij de keuze van voedermiddelen.

Behoefte

De diervoeder- en veehouderijsectoren hebben grote behoefte aan voederwaardeprijzen. Daarom financiert het Productschap Diervoeder (PDV) vanaf 2009 namens de Nederlandse diervoedersector het project ‘Voederwaardeprijzen Rundvee’. De resultaten zijn vrij toegankelijk op de websites van Wageningen UR Livestock Research en PDV. Ter ondersteuning van het project organiseert PDV jaarlijks in overleg met Wageningen UR Livestock Research een gebruikersbijeenkomst met vertegenwoordigers uit de diervoedersector.

Actualisaties

In overleg met de diervoedersector is de berekening van de voederwaardeprijzen op de volgende punten geactualiseerd:

• vanaf 1 november 2011 is het P-gehalte in de mengvoeders beperkt tot maximaal 2,5 procent van het ruweiwitgehalte;

• vanaf 1 januari 2012 wordt een nieuwe reeks mengvoeders voor vleesvee gebruikt die beter aansluit bij de voornamelijk rosékalverenhouderij in de praktijk;

• per 1 januari 2012 is de toeslag voor het samenstellen, produceren en distribueren van mengvoeders verhoogd van 4 euro naar 4,50 euro per 100 kg mengvoeder. De prijzen van de mengvoeders die in de berekeningen worden gebruikt zijn franco boerderij, exclusief btw.

Toepassing voederwaardeprijzen

Het belang van actuele voederwaardeprijzen is sterk toegenomen vanwege een groeiende belangstelling voor vochtrijke en droge enkelvoudige voedermiddelen in de rundveehouderij. Veehouders passen de energieprijs en de eiwittoeslagprijs toe voor de keuzes die ze maken bij de voorziening in de nutriëntenbehoefte van hun vee: aankoop van ruwvoeders, mengvoeders, enkelvoudige grondstoffen of vochtrijke krachtvoeders. Het is in het belang van zowel leveranciers als afnemers om bij aankoop van voedermiddelen een goede afweging te kunnen maken. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is de vergelijking van de aankoopprijs van voeders met hun voederwaardeprijs, die te vinden is in de vakpers en op sites van leveranciers.

Downloaden

De Voederwaardeprijzen Rundvee kunt u hier gratis downloaden. Daarnaast worden de voederwaardeprijzen als nieuwsbericht gepubliceerd op de website van PDV.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.