Nieuws

Extra kosten mengvoerbedrijven door kapotte sluis

De stremming van het Twentekanaal door de kapotte sluis bij Eefde zorgt voor aanzienlijk extra kosten voor mengvoerbedrijven. Mengvoerbedrijven van ForFarmers en grondstofoverslag van Groan in Hengelo moeten alle zeilen bijzetten om aanvoer per auto te regelen.

Compenseren

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) heeft toegezegd de schade bij binnenschippers en verladers deels te compenseren. Het Twentekanaal eindigt bij Enschede en voor de liggende schepen is er dus geen andere uitweg. In het kanaal zorgen drie sluizen voor een totale overbrugging van 21 meter hoogteverschil.

Stremming

Aanvoer van grondstoffen naar Oost-Nederland wordt al sinds 3 januari gehinderd door stremming van het Twentekanaal. Toen viel bij Eefde een sluisdeur van 12 bij 8 meter en 1,20 meter dik uit de ophanging. Hierdoor kan de vaarweg niet gebruikt worden door de binnenvaart. Kettingen en aandrijving zijn kapot en naar de precieze oorzaak wordt door Rijkswaterstaat en TNO onderzoek gedaan.

Reparatie

Over enkele weken wordt er een tijdelijke hefconstructie ingezet waardoor dagelijks 60 tot 80 procent van de schepen de sluis weer kunnen passeren. Daarna volgt een sluiting voor definitieve reparatie. Rijkswaterstaat heeft naar verwachting nog zeven weken nodig om de schade aan Sluis Eefde te herstellen. De schade voor aanliggende bedrijven bedraagt enkele miljoenen euro´s per week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.