Nieuws

Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 15% van alle koeien in meer of mindere mate last heeft van (subklinische) pensverzuring. Met de Herkauw- en VerzuringsIndex stuurt Hendrix UTD op een goede gezondheid van de pens en kan pensverzuring en de gevolgen daarvan voorkomen worden.

Maiskuil

Door de wisselende weersomstandigheden van afgelopen jaar, verschilt de kwaliteit van de maiskuilen behoorlijk. “Feit is wel dat er veel snelle maiskuilen zijn dit jaar, dat is te zien aan de verteerbaarheid en het aandeel zetmeel in de mais dat de afgelopen jaren is toegenomen. Hierdoor wordt de afbraaksnelheid van de mais steeds hoger en neemt de kans op pensverzuring toe, zeker als het droge stofpercentage ook nog eens laag is. Daarnaast blijkt dat de afbraaksnelheid van het zetmeel toeneemt naarmate de maïs langer in de kuil zit, dit is nog eens een extra risico op pensverzuring. Veel maiskuilen gedragen zich dan ook steeds meer als krachtvoer”, aldus Hendrix UTD.

Evenwicht

Voor een goede pensgezondheid is het van belang dat er evenwicht is tussen de zuurtegraad (VerzuringsIndex) en buffercapaciteit (HerkauwIndex) in de pens. De VerzuringsIndex wordt bepaald door de hoeveelheid conserveringszuren die in het voer aanwezig zijn en de snelheid waarmee het voer in de pens wordt afgebroken en waarbij vetzuren ontstaan. De HerkauwIndex wordt met name bepaald door de deeltjeslengte en de afbreekbaarheid van de celwanden die in belangrijke mate bepalend is voor de herkauwactiviteit en daarmee de pensbuffering.

Newton

Hendrix UTD werkt sinds enige jaren met de kengetallen Herkauw- en VerzuringsIndex. “Doordat Newton een verbeterde inschatting geeft van de afbraaksnelheid van de kuilen, door gebruik te maken van NIRS-ijklijnen en daarnaast tevens rekening houdt met het effect van de inkuilduur, kunnen de HI en VI veel nauwkeuriger worden vastgesteld. En dit biedt voordelen voor de veehouder”, stelt de voerleverancier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.