Nieuws

Spoorelementen bron zware metalen

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de varkenslevers en -nieren in Thailand een te hoog cadmiumgehalte bevat. De hoge gehaltes zware metalen worden volgens Animine, producent van spoorelementen, mogelijk verklaard door gebruik van met zware metalen verontreinigde spoorelementen.

Gevaar

Zware metalen in de producten van dierlijke oorsprong zijn een potentieel gevaar voor de volksgezondheid. De zware metalen (cadmium, lood en arsenicum) in bijvoorbeeld nier en lever van dieren zijn volgens Animine, producent van spoorelementen, vaak afkomstig van verontreinigde diervoedergrondstoffen of uit voeradditieven, zoals zink of koper. De zware metalen uit het voer hopen op in de opslagorganen van dieren, bijvoorbeeld lever of nieren.

Te hoog

Uit onderzoek van de Thaise Mahidol Universiteit in samenwerking met Animine blijkt dat een vierde van de varkensnieren in Thailand een te hoog cadmiumgehalte bevat. Dit hoge percentage niet voor consumptie geschikte organen kan volgens de onderzoekers niet uitsluitend worden verklaard door de cadmiumverontreiniging in de omgeving van de dieren. “Verontreinigde sporenmineralen zijn de meest waarschijnlijke bron van de cadmiumverontreiniging”, aldus Animine in een toelichting op het onderzoek tijdens het congres Toxicologie in ontwikkelingslanden in Bangkok (Thailand).

Ophoping

Recente analyse van partijen zinkoxide die in varkensvoer zijn gebruikt, geven aan dat sprake is van hoge verontreinigingsniveaus. “Zinkoxide wordt ook vaak gebruikt als groeibevorderaar en/of ter voorkoming van diarree bij biggen na spenen. De toegediende gehalte zijn dan 25 keer de nutritionele behoefte van het dier. Hoewel de toevoeging plaatsvindt in het eerste levensstadium is de halfwaardetijd van zware metalen zo laag, dat de hoge gehaltes zware metalen worden teruggevonden in de organen als de dieren slachtrijp zijn.” Ophoping van zware metalen kan worden voorkomen door gebruik te maken van spoorelementen in lage dosering en met gegarandeerd lage gehaltes zware metalen. “Ons product HiZox is daarvan een voorbeeld. De gehalten zware metalen daarin zijn lager dan de EU-eisen die daaraan worden gesteld.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.