Nieuws

Verdeelde reacties op regeerakkoord

Het nieuwe regeerakkoord brengt veranderingen met zich mee voor de landbouw. NAV en LTO Nederland zijn blij dat de schatkist op orde wordt gebracht, maar niet altijd met de manier waarop. Het nieuwe kabinet schaft de product- en bedrijfsschappen af. Het woord ‘landbouw’ komt niet meer voor in het nieuwe ministerie van Economische Zaken en de NMa gaat meer kartelboetes opleggen. Rode diesel verdwijnt. De assurantiebelasting en ww-premie worden verhoogd. Daarnaast neemt de regeldruk af, wordt het Topsectorenbeleid doorgezet en is er een positieve houding tegenover Europa, duurzaamheid, innovatie en dierenwelzijn.

Productschappen

De product- en bedrijfsschappen verdwijnen. Publieke taken die moeten doorgaan, worden ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken. Andere taken, als voorlichting, promotie en belangenbehartiging, kunnen door brancheorganisaties worden uitgevoerd. Onduidelijk is volgens de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) wat er met onderzoek gebeuret. Onderzoek gefinancierd met collectieve middelen mag volgens de NAV niet verdwijnen. “Kleinschalige bedrijven zijn niet in staat individueel onderzoek uit te voeren naar schonere en betere productiemethoden.”

Duurzaamheid

Het kabinet heeft een ambitie om 16 procent duurzame energie te produceren in 2020. Boeren krijgen een fatsoenlijke beloning voor hun bijdrage aan het cultuurlandschap en de natuur, zo staat in het regeerakkoord. Het budget voor het Europese landbouwbeleid wordt teruggebracht. Hiermee wordt de Europese begroting gemoderniseerd ten gunste van innovatie en duurzaamheid, meldt het document. Dierenwelzijn wordt verder verankerd in de veehouderij. Het advies van de commissie Van Doorn vormt hierbij het uitgangspunt. Een megastallennorm wordt vooralsnog niet ingevoerd.

Prijzen

De NAV mist in het akkoord dat boeren en tuinders een fatsoenlijke beloning horen te ontvangen voor hun producten. “Het regeerakkoord zwijgt hierover”, aldus NAV-voorzitter Teun de Jong. Zolang er geen beter EU-landbouwbeleid wordt gevoerd dat leidt tot faire opbrengstprijzen voor landbouwproducten, blijven inkomenstoeslagen volgens De Jong noodzakelijk. Daarbij komt dat de lastenverzwaringen leiden tot hogere kosten die in de huidige praktijk niet kunnen worden doorberekend in de productprijs. Het feit dat de NMa meer kartelboetes gaat opleggen, staat volgens de voorzitter haaks op de behoefte aan meer mogelijkheden om de positie van boeren in de keten te versterken.

Topsectorenbeleid

Ondernemersorganisaties, waaronder LTO Nederland, zijn tevreden met het voortzetten van het topsectorenbeleid. Het beleid moet de motor zijn voor voortgaande economische groei. “Het exportbeleid is van groot belang voor de topsectoren”, meent LTO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.