Nieuws

VEM snijmaiskuil blijft stijgen

De eerste uitslagen van de maiskuilen van dit jaar duiden op een goede voederwaarde (VEM) en een hoog gehalte aan zetmeel. Opvallend is wel dat het eiwitgehalte dit jaar aanzienlijk lager is dan vorig jaar. Ook de graskuilen van 2012 kampen met lage eiwitgehaltes. Dat blijkt uit cijfers van BLGG AgroXpertus.

Prima melkproductie

In de eerste 3000 monsters van snijmaiskuilen komt de gemiddelde VEM-waarde uit op 994 (zie tabel). Dat is 13 punten hoger dan vorig jaar. Het zetmeelgehalte steeg met 8 gram naar 357 g/kg ds. Gemiddeld zijn de snijmaiskuilen daarmee een goed vertrekpunt voor een prima melkproductie. Kanttekening bij deze eerste gemiddelde cijfers is dat het relatief veel vroeggehakselde snijmaiskuilen betreft. Kuilen die later zijn gemaakt en bemonsterd, kunnen het gemiddelde beïnvloeden.

Eiwit

Opvallend in de snijmaiskuilen van dit jaar is het lage eiwitgehalte; ruw eiwit-totaal is dit jaar met 66 g/kg ds 10 gram lager dan vorig jaar. De NH-fractie komt uit op 5,9. De daling van het eiwitgehalte is vooral een seizoenseffect. De graskuilen van dit jaar bevatten eveneens weinig eiwit. Deze lage eiwitgehaltes in zowel mais- als graskuilen zijn hoofdzakelijk het gevolg van het relatief natte weer in het groeiseizoen in combinatie met teruglopende N-bemestingen. In het jaar 2007 resulteerde een vergelijkbaar weerpatroon in eveneens lage eiwitgehaltes in gras- en maïskuilen. Het eiwitgehalte is dit jaar ook lager – gemiddeld 4 g/kg ds – doordat BLGG AgroXpertus het ammoniakgehalte in snijmais sinds dit jaar meet. In voorgaande jaren werd in de voederwaarde-berekening uitgegaan van een vast percentage ammoniak.

Verteerbaarheid

Het zetmeelgehalte en de VEM in de mais vertonen door de jaren heen een continu stijgende lijn. De kuilen van dit jaar bevatten 357 g zetmeel en 994 VEM per kg drogestof. Zo’n tien jaar geleden was dat slechts 335 g zetmeel en 950 VEM. Deze stijging komt vooral voor rekening van veredelingsbedrijven die al geruime tijd de nadruk leggen op verteerbaarheid en zetmeelgehalte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.