Nieuws

STW honoreert vijf Wageningse eiwitprojecten

1

Technologiestichting STW honoreert vijf onderzoeksprojecten van Wageningen UR. In totaal wordt een budget van drie miljoen euro toegekend aan het wetenschappelijk en toepassingsgericht onderzoeksprogramma Eiwitinnovatie. Bij de projecten zijn veertien bedrijven betrokken, die ruim tien procent van de kosten van het onderzoeksprogramma voor hun rekening nemen. De overeenkomst tussen de vijf onderzoeksprojecten is, dat er gewerkt wordt aan alternatieven voor dierlijke eiwitten.

Partners

In vier projecten kijken onderzoekers samen met partners uit het bedrijfsleven naar gebruik van hoogwaardige eiwitten uit planten; één onderzoek richt zich op gebruik van eiwitten uit insecten. Extractie en bewerking van deze eiwitten voor de diervoeder- en voedingsmiddelenindustrie is het doel. Omdat er wordt gewerkt aan toepassingen die voor de participerende bedrijven commercieel interessant zijn, financieren zij ook een deel van het onderzoek. De expertise van de onderzoeksinstituten DLO (onderdeel van Wageningen UR) en TNO wordt eveneens ingezet. Deze instituten ontvangen hiervoor een deel van de door STW beschikbaar gestelde fondsen.

Onderzoeksvoorstellen

De vijf onderzoeksvoorstellen die zijn gehonoreerd door STW:
-ALGAEPRO4YOU. In dit project worden technieken onderzocht om eiwitten op grote schaal uit microalgen te extraheren en te fractioneren.
-Progress. In dit project worden de eigenschappen geanalyseerd van eiwitten die geïsoleerd kunnen worden uit het blad van suikerbiet, gras en algen.
-GreenProtein. Waar in de bovenstaande twee projecten voornamelijk gekeken wordt naar het in water oplosbare eiwit Rubisco, kijken onderzoekers in GreenProtein ook nadrukkelijk naar hydrofobische eiwitten uit suikerbietbladeren en -stengels en uit algen.
-LeaP. Het belangrijkst doel van dit project is om (kleinschalige en zeer lokaal toepasbare) technologieën te ontwikkelen waarmee eiwitten uit groenafval kunnen worden gehaald.
-In2Food. Hierin wordt gezocht naar een kosteneffectieve manier om de hoogwaardige eiwitten uit insecten te halen, die vervolgens verwerkt kunnen worden in voedingsmiddelen.

1 reactie op “STW honoreert vijf Wageningse eiwitprojecten

 1. Mattijs Raadsen schreef:

  Binnen de grenzen van onze mogelijkheden (technisch en commercieel) wil ik wijzen op onze testfaciliteiten met meng- en droogtechnologieen.
  Hieronder vriesdrogen (nieuwe Hosokawa methode) en vacuumdrogen maar ook diverse direkte droogmethoden (flash- / maaldrogen; paddledrogen; schijvendrogen).
  Ervaring met insekten / larven.
  Vooral geinteresseerd in participatie in het In2Food projekt, tevens in relatie tot het InsectCentre.
  Vr gr, Mattijs Raadsen, 06-51277153

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.