Nieuws

Het initiatief VoederWaarde.nl blijkt een succes. Recente onderzoeksresultaten laten zien dat varkenshouders borging van de voederwaarde van het voer door onafhankelijke controle belangrijk vinden.

Voederwaarde.nl

Eind 2009 besloten NVV, NVP, LTO en acht mengvoederfabrikanten te gaan samenwerken om transparantie op het punt van voederwaarde te verbeteren. De gezamenlijke aanpak – onder de naam VoederWaarde.nl – moest leiden tot garanties op de voederwaarde en volledige openheid van grondstofsamenstelling. Momenteel is ruim 20 procent van de Nederlandse voerproductie aangesloten bij VoederWaarde.nl. In een recent onafhankelijk onderzoek onder varkenshouders – door onderzoeksinstituut PROSU Databased Marketing- is vastgesteld dat varkenshouders borging van de voederwaarde van het voer door onafhankelijke controle belangrijk vinden. Hiermee wordt het succes van VoederWaarde.nl onderschreven.

Onderzoek

De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op 261 geënquêteerde varkenshouders. Van deze groep is 28 procent afnemer van een voerfirma die deelneemt aan VoederWaarde.nl. De varkenshouders werden gevraagd hun mening te geven over een aantal stellingen, zoals de kennis van de voervoorlichter met betrekking tot voersamenstelling, de waarde van een onafhankelijke controle en de gezondheid van de varkens in relatie tot de samenstelling van voer.

Belangrijk

Tachtig procent van de varkenshouders vindt de onafhankelijke controle op voederwaarde belangrijk. 83 procent van de varkenshouders vindt het belangrijk dat hun voervoorlichter kennis heeft van de voersamenstelling en liefst 79 procent is het eens met de stelling dat de samenstelling van het voer de gezondheid van de eigen varkens bepaalt.

Externe borging

Externe borging van voederwaarde wordt door veehouders als belangrijk ervaren. Voederwaarde.nl gaat bij veehouders nog meer benadrukken dat alleen bij deelnemers van VoederWaarde.nl onafhankelijke controle is gewaarborgd. VoederWaarde.nl streeft na om een (inter-)nationaal erkend en eenduidige voederwaardesysteem in de markt te zetten met een garantie op voederwaarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.