Nieuws

‘Algenteelt biedt gouden toekomst’

Op het gebied van algenteelt worden verdere innovaties verwacht. De teelt van algen kunnen een grote bijdrage leveren in de voedselketen en daarmee een gouden toekomst bieden. Dit stelde Anout van Diem van Algae Food & Fuels tijdens een excursie naar de productiefaciliteit van ACRRES, een samenwerking tussen Wageningen UR, Eneco en Algea Food & Fuel.

Algencongres

De excursie was onderdeel van het internationale algencongres, dat georganiseerd is door DLG in samenwerking met ACRRES. Aan het gezelschap, bestaande uit algenonderzoekers en bedrijfsleven, presenteerde Rommie van der Weide van Wageningen UR–ACRRES de eerste resultaten van het project EnergieRijk. Het project EnergieRijk van ACRRES heeft mede als doel kringlopen te sluiten. Hierbij wordt restmateriaal uit het ene proces hergebruikt als grondstof voor een ander proces. Algen spelen hierin een belangrijke rol. Algen kunnen groeien van de CO2 uit rookgassen en de warmte van de Warmte Kracht Koppeling en ook van digestaat uit de co-vergister . Daarnaast vinden ook waterige reststoffen hun weg naar de algenkwekerij. Hiermee bieden de algen veel potentie bij het verwaarden van reststormen en aan het sluiten van de kringloop ter plaatse.

Kansen

Arnout van Diem van Algae Food & Fuels ging in op de kansen die de teelt van algen als businesscase biedt, onder andere als continu proces met behulp van LED-lampen voor het reiniging van afvalwater of het omzetten van CO2 in nuttige biomassa. Een stevige discussie over de te realiseren opbrengsten aan biomassa per kuub water volgde.

Diervoederindustrie

Algenbiomassa is relatief rijk aan olie en proteïnen en zou ook aantrekkelijk kunnen zijn voor toepassingen in onder andere de diervoederindustrie, bijvoorbeeld als vervanger van soja. Algen kunnen mogelijk ook als visvoer ingezet worden in de aquacultuur en een vervanger vormen van vismeel afkomstig van visserij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.