Nieuws

Het voeden van 9 miljard mensen in 2050 hoeft geen probleem te zijn. Dat stelde Sanderine Nonhebel tijdens de Agrifirm Jongerendag. Door wereldwijd in te zetten op efficiënte productiesystemen, kunnen meer mensen van een hectare eten.

Agrifirm Jongerendag

De wereldbevolking groeit en het voedingspatroon verandert. In 2050 zijn er naar schatting 9 miljard mensen die door toegenomen welvaart hun bord luxer gevuld willen hebben. De Agrifirm Jongerendag ging over deze problematiek. Nonhebel, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, gaf haar visie op hoe de wereldvoedselproductie zal veranderen.

Grootgrondgebruiker

Doordat steeds meer mensen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika zich een rijker dieet kunnen veroorloven, zal de komende tientallen jaren een groeiende vraag naar landbouwgrond ontstaan. “Een rijk dieet wordt gekenmerkt door hoge vleesconsumptie en bewerkte producten. Dit kost veel grond”, zegt Nonhebel. “Vlees is een grootgrondgebruiker. Voor een wereldbevolking van negen miljard mensen rond het jaar 2050 met een Westerse consumptiepatroon, is dus veel meer landbouwgrond nodig dan voor een bevolking met een derdewereldmaaltijd.”

Beperkende factor

De gemiddelde hoeveelheid land die nodig om een persoon te voeden, is gedaald door technologische verbeteringen, zoals kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Maar deze verbeteringen zijn niet afdoende om de gevolgen te compenseren van toenemende bevolkingsdruk en rijkere diëten. De opbrengst per hectare moet wereldwijd omhoog. Nederland kan daarbij een belangrijke rol spelen, volgens haar. “Goede landbouwgrond is vaak de beperkende factor. Het probleem ligt in de sociale structuur van de samenleving. Het voedselprobleem ligt niet hier, maar in Afrika bijvoorbeeld. Daar is een voedselprobleem door een tekort aan nutriënten. We moeten effectief aan de gang in Afrika. De kavels moeten groter voor een efficiënter productiesysteem waardoor meer mensen van een hectare kunnen eten.”

Voerprijzen

Nonhebel voorziet een grotere vraag van kwalitatief landbouwproducten vanuit Azië. “Chinezen zullen fors meer voedsel importeren. Als China zich massaal op de internationale voedselmarkt gaat begeven, wordt de prijs van voedsel en voer almaar hoger.”

Lees meer in De Molenaar nr. 2 die verschijnt op 1 februari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.