Nieuws

Agrarische sector toont zich optimistischer

De Nederlandse agrarische sector ziet de toekomst positiever tegemoet dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit de inventarisatie van de toekomstplannen en opvolgingssituatie die agrarisch marketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect in 2012 heeft uitgevoerd. Sectorbreed steeg het percentage agrarische ondernemers met uitbreidingsplannen, daalde het aandeel ‘stoppers’ en nam het percentage bedrijven met een opvolger licht toe.

Stemming

Sinds 2006 brengt AgriDirect de marktsituatie in alle agrarische sectoren in kaart door middel van het afnemen van telefonische interviews bij land- en tuinbouwers. De ontwikkeling van de toekomstintenties en de aanwezigheid van opvolgers is een goede graadmeter voor de stemming in de sector.

 Veehouderij

In de veehouderijsectoren liggen de uitbreidingsplannen duidelijk hoger dan het sectorbrede gemiddelde van 26,0 procent. Het hoogste percentage is te vinden bij rundveebedrijven waar 31,7 procent van de ondernemers plannen heeft het bedrijf uit te breiden. De sterkste stijgingen ten opzichte van 2011 hebben zich echter voorgedaan bij de gewas/veecombinaties, gewascombinaties en fruittelers.

 Opvolger

Van de land- en tuinbouwbedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder heeft 26,0 procent een opvolger paraat, in 2011 was dit 24,6 procent. In de rundveehouderij kan zelfs 31,7 procent van de bedrijven rekenen op een opvolger. De sterkste aangroei van aanwezige opvolgers vond plaats bij de gewas/veecombinaties waar het percentage steeg van 32,7 procent in 2011 naar 37,3 procent in 2012. De tuinbouw, die al jaren te kampen heeft met een moeizame opvolgingssituatie, ziet het percentage opnieuw dalen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.