Nieuws

De publieke taken die nu door de product- en bedrijfsschappen worden verricht, zullen in de toekomst door de ministeries van Economische Zaken (EZ) en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) worden uitgevoerd. De regelgevende en beleidsmatige activiteiten gaan naar beide ministeries, waarbij het grootste gedeelte bij EZ terechtkomt. Verder gaat de uitvoering van regelingen naar de Dienst Regelingen en krijgt ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een aantal handhavende en toezichthoudende taken erbij. De taken zullen vanaf 1 januari 2014 worden overgedragen. Dat staat in een brief die minister Henk Kamp en staatssecretaris Sharon Dijksma van EZ aan de Tweede Kamer schrijven.

Continuïteit

Met deze datum wordt vooruit gelopen op de formele opheffing die in de wet wordt vastgelegd. Het is het nadrukkelijke verzoek van de agrarische sector om de overdracht spoedig te laten plaatsvinden. Hiermee wordt de continuïteit van uitvoering van publieke taken geborgd. Om de voortgang te borgen, zijn Kamp en Dijksma van plan de opheffing van de productschappen en overdracht van publieke taken te regelen in één integrale intrekkingswet.

Niet-publieke taken

Personeel van de product- en bedrijfschappen neemt de overheid waar mogelijk over. Hierover voeren Kamp en Dijksma nog gesprekken met de schappen. Activiteiten die niet tot de publieke taken behoren, worden niet overgenomen door de Rijksoverheid. Ondernemers kunnen er zelf voor kiezen taken als voorlichting, promotie en kwaliteitsbevordering voor eigen rekening uit te voeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.