Nieuws

Omzet Nutreco stijgt licht

nuterra

In het eerste halfjaar bedroeg het bedrijfsresultaat van Nutreco 94,1 miljoen euro. “Dat ligt boven onze richtlijn van 90 miljoen”, stelt CEO Knut Nesse. De totale omzet bedroeg 2398,7 miljoen, een stijging van 1,9 procent ten opzichte van het eerste halfjaar in 2012. Nesse is tevreden over de aanhoudende margeverbetering binnen het segment ‘premix en speciaalvoer’. De Ebita-marge hiervan verbeterde tot 7,4 procent. “Dat is het gevolg van betere prestaties in Europa en een goede bijdrage van onze portefeuille van wereldwijde merkspecialiteiten”, aldus Nesse.

Strategie

De strategie van Nutreco is gericht op de segmenten ‘premix en speciaalvoer’ en ‘visvoer’. “In lijn met deze strategie onderzoeken we momenteel wat de beste mogelijkheden zijn om de groei en ontwikkeling van de mengvoer- en vleesactiviteiten in Spanje en Portugal te faciliteren, en van de mensen die daarin werken”, vertelt Nesse.

Visvoer

De resultaten in visvoer hadden te maken met lagere zeewatertemperaturen in Europa, waardoor het jaar moeizaam begon. In het tweede halfjaar verwacht Nutreco dat de groei herstelt door hogere vraag, wat leidt tot geringe organische volumegroei voor het hele jaar. Daarnaast hebben de mededingingsautoriteiten in Ecuador ingestemd met de acquisitie van Gisis. Daardoor is de acquisitie afgerond. “Daardoor kunnen we in Latijns-Amerika onze positie nu gaan integreren en verbeteren. In Egypte hebben we ons minderheidsaandeel in de producent van tilapiavoer uitgebreid naar volledige eigendom. Beide investeringen ondersteunen onze strategie om uit te breiden in groeiregio’s en in voer voor andere vissoorten dan zalm.”

Verwachtingen

Nutreco verwacht dat de operationele marge van het segment ‘premix en speciaalvoer’ hoger zal zijn dan 7 procent. Ook wordt verwacht dat in de segmenten ‘vlees’ en ‘overige activiteiten’ de marges kunnen verbeteren in de tweede helft van het jaar wanneer de huidige trends in grondstoffen aanhouden. De vraag naar visvoer zal naar verwachting herstellen door een hogere vraag. Onvoorziene omstandigheden daargelaten, verwacht Nutreco dat de Ebita voor bijzondere posten over het gehele jaar ten minste in lijn zal zijn met 2012 (262,1 miljoen euro).

Historisch gezien realiseert Nutreco het meeste resultaat in de tweede helft van het jaar door seizoensinvloeden in visvoer.

Agenda 2013

Nutreco zal zich blijven richten op het uitvoeren van de strategische roadmap voor 2016. Dit houdt in:

• Ontwikkeling van een assortiment voeroplossingen met een hogere toegevoegde waarde,
• Focus op segmenten ‘premix en speciaalvoer’ en ‘visvoer’,
• Continuering van operational excellence in volwassen markten,
• Groei in regio’s Latijns-Amerika, Rusland, China, Azië en Afrika.

Kerncijfers

kerncijfers Nutreco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.