Nieuws

Omzet diervoeding Nutreco daalt

De resultaten van Nutreco lagen in het derde kwartaal lager dan vorig jaar, hoofdzakelijk door lagere resultaten bij visvoer en een negatief wisselkoerseffect. “De resultaten van de divisie diervoeding waren in lijn met vorig jaar, voornamelijk dankzij betere resultaten bij vlees en overige producten“, vertelt CEO Knut Nesse.

Ebita-marge

“Voor 2013 verwachten we dat onze Ebita-marge voor het gehele jaar in ons groeisegment premix en speciaalvoer boven de 7 procent blijft, terwijl we een resultaatverbetering verwachten in vlees en overige activiteiten, wat de lagere resultaten van onze diervoedingsactiviteiten in Canada en Spanje compenseert. In Visvoer konden we onze zalmvoervolumes zekerstellen en heroverden we onze wereldleiderschapspositie. Door uitdagende marktomstandigheden in Noorwegen daalde onze Ebita-marge voor zalmvoer. De integratie van de onlangs verworven activiteiten in Ecuador en Egypte ligt op schema“, aldus Nesse.

Tegen deze achtergrond en op basis van de huidige marktomstandigheden verwacht Nutreco een Ebita voor bijzondere posten van ongeveer 255 miljoen euro (voorgaande verwachting; 262,1 miljoen euro).

Diervoeding

“Bij diervoeding willen we vooroplopen in de ontwikkeling en levering van voeroplossingen met hogere toegevoegde waarde, op maat voor de specifieke behoeften van de boer. In de laatste twaalf maanden boekten we aanzienlijke vooruitgang bij de ontwikkeling en lancering van nieuwe producten, modellen en diensten. Dit geeft me veel vertrouwen voor de nabije toekomst. We blijven investeren in innovatie en brengen R&D voor garnalenvoer naar een zeer hoog niveau. We verwachten binnen twaalf maanden ons duurzaam MicroBalance-concept voor garnalenvoer te lanceren, waarbij kostbaar vismeel is vervangen door eiwitten afkomstig van alternatieve grondstoffen. Ik ben overtuigd van het sterke onderliggende lange-termijn perspectief voor diervoeding en visvoer. Ik ben gecommitteerd aan onze strategie om de winstgevendheid te verbeteren door innovatieve en duurzame voeroplossingen aan te bieden. Daarbij zullen we onze positie en mogelijkheden inzetten om wereldwijd de kansen in onze industrie te benutten.”

Omzet Q3

omzet Nutreco

Operationele ontwikkelingen

De omzet in het derde kwartaal was 1.490,5 miljoen euro, een stijging van 0,7 procent ten opzichte van Q3 2012. Daarvan kwam -1,3 procent voor rekening van de volumes, terwijl het prijseffect 4,2 procent bedroeg. De bijdrage van acquisities was 2,1 procent en het wisselkoerseffect bedroeg -4,3 procent.

Diervoeding

De omzet voor de divisie Diervoeding in het derde kwartaal bedroeg €794,4 miljoen euro, een daling van 7,1 procent ten opzichte van Q3 2012. Daarvan kwam -3,4 procent voor rekening van de volumes, terwijl het prijseffect -0,3 procent bedroeg. De bijdrage van acquisities was -0,2 procent en het wisselkoerseffect bedroeg -3,2 procent.

Premix en Speciaalvoer

De omzet van Premix en Speciaalvoer daalde met 3,8 procent naar 303,2 miljoen euro (Q3 2012: 315,3 miljoen euro). De autonome volumegroei van Premix en Speciaalvoer was 0,1 procent. Verkoopprijzen waren gemiddeld 0,5 procent lager. Het acquisitie-effect was 0,7 procent en hield verband met de premix-activiteiten van de acquisities in Ecuador en Egypte, deels tenietgedaan door de desinvestering van onze activiteiten in Hongarije in Q4 2012. Het wisselkoers effect bedroeg 4,1 procent. Het bedrijfsresultaat was iets lager dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Animal Nutrition Canada

De omzet in Q3 2013 van Animal Nutrition Canada bedroeg 123,5 miljoen euro ten opzichte van 145,7 miljoen in Q3 2012, een daling van 15,3 procent. De daling kwam voornamelijk een wisselkoerseffect van -8,7 procent. Het prijseffect was -4,2 procent en volumes namen af met 2,4 procent. Het bedrijfsresultaat was lager dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Mengvoer

De omzet van mengvoer daalde naar 130,4 miljoen euro ten opzichte van Q3 2012, een daling van 17,9 procent. Lagere grondstofprijzen zorgden voor een prijseffect van -5,0 procent. Volumes daalden met 11,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012. De daling werd voornamelijk veroorzaakt door lagere voervolumes aan boeren in de vrije (niet-geïntegreerde) markt die last hadden van de economische situatie in Spanje. Het acquisitie-effect bedroeg -1.3% procent en hield verband met de verkoop van onze activiteiten in Hongarije in Q4 2012. Het bedrijfsresultaat in Q3 was lager dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Vlees & overige activiteiten

De omzet van Vlees & overige activiteiten was met 237,3 miljoen euro 0,7 procent hoger door 3,2 procent lagere volumes en 5,5 procent hogere prijzen. Door actief accountmanagement werd meer aan nieuwe klanten verkocht. Dit compenseerde gedeeltelijk de lagere omzet aan bestaande klanten. Het wisselkoerseffect bedroeg -0,7 procent. Het bedrijfsresultaat was hoger dan in het zwakke Q3 2012, dankzij iets hogere prijzen en lagere inkoopkosten.

Visvoer

De omzet van Visvoer was met 696,1 miljoen euro 11,4 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2012. Het volume effect in de omzet was 1,4 procent, voornamelijk dankzij een groei van het marktaandeel in zalmvoer, wat echter deels werd tenietgedaan door lagere omzet van voer voor niet-zalmachtige soorten in met name China. Zalmvoervolumes stegen met 6,1 procent. Dit was hoofdzakelijk te danken aan hogere volumes in Noorwegen. Het prijseffect bedroeg 10,5 procent, voornamelijk door doorberekening van hogere grondstofprijzen. Het wisselkoerseffect bedroeg 5,8 procent. Het acquisitie-effect bedroeg 5,2 procent door de acquisities in Ecuador en Egypte. Het volumedeel van voer voor niet-zalmachtige soorten bedraagt nu 38 procent ten opzichte van 35 procent in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Het bedrijfsresultaat in Q3 was lager dan in hetzelfde kwartaal van 2012, veroorzaakt door een lagere EBITA marge als gevolg van uitdagende marktomstandigheden in Noorwegen en lagere resultaten in China.

Vooruitzichten

Voor het hele jaar 2013 worden de volgende ontwikkelingen verwacht:

• Diervoeding: Ebita voor bijzondere posten in lijn met vorig jaar (2012: 149,2 miljoen euro), met hogere bedrijfsresultaten in Premix en Speciaalvoer en Vlees & overige activiteiten, en lagere bedrijfsresultaten voor Animal Nutrition Canada en Mengvoer.

• Visvoer: Ebita voor bijzondere posten duidelijk lager dan vorig jaar (2012: € 142,0 miljoen). De Ebita-bijdrage van recente acquisities wordt meer dan tenietgedaan door voornamelijk lagere marges in Noorwegen en in mindere mate negatieve wisselkoerseffecten.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.