Nieuws

Dinnissen investeert in achtste testopstelling

Dinnissen viert de ingebruikname van de achtste testopstelling met de 5in1 Pegasus Menger

Dinnissen viert de ingebruikname van de achtste testopstelling met de 5in1 Pegasus Menger. Omdat alle testopstellingen onderling gecombineerd en gekoppeld kunnen worden, zijn de testmogelijkheden met de nieuwe 5in1-opstelling aanzienlijk uitgebreid.

Mengen, drogen, ontkiemen en aanzuren

In het D-Innocenter konden bedrijven al werken met de testopstelling van de Pegasus Menger om zo exact de juiste mengtijd en homogeniteit voor allerlei producten te bepalen. Met de nieuwe testopstelling van de 5in1 Pegasus Menger kunnen bedrijven met één apparaat, processtappen als mengen, drogen, ontkiemen en aanzuren uitvoeren. De nieuwe testopstelling is interessant voor ondernemers, omdat ze met de nieuwe menger kunnen besparen op bedrijfsruimte en procesapparatuur. Bovendien kunnen ze profiteren van energiebesparing en de snelle reiniging van het productieproces, stelt Dinnissen in een persbericht.

Nabootsen en vooraf testen

In het D-Innocenter kunnen relaties vrijwel alle productieprocessen met apparatuur van Dinnissen nabootsen en uittesten met hun eigen producten. Zo zijn er testopstellingen om zakken en big bags veilig en efficiënt te legen tot 99,9 procent van de inhoud. Met de procesmodule van de Pegasus Menger kan de meest optimale mixtijd, homogeniteit en het voorkomen van beschadigd product worden getest. De exacte dosering en registratie van volume en gewicht kan worden gemeten met de Feeding- en Weighing-opstelling. Met de testopstelling van haar Vacuüm Coater kunnen korrels met exact de juiste hoeveelheid poeder of vloeistof worden besproeid om die vervolgens tot diep in de korrel te drukken. Er kan een stevige beschermlaag aangebracht worden op elke korrel zodat breken, kruimelen en het verloren gaan van stoffen wordt voorkomen. De meest efficiënte wijze voor het transport van poeders, korrels en granulaten zoals pneumatisch transport of Slow Flow conveying, kan in het D-Innocenter worden nagebouwd en uitgeprobeerd. Verder zijn er pilotopstellingen met hamermolens, lompenbrekers en zeven. Ten slotte kunnen er in het D-Innocenter proeven worden gedaan met het volgens internationale richtlijnen verpakken van producten in big bags, laat het bedrijf weten.

Geavanceerde analyseapparatuur

Naast de acht testopstellingen investeerde Dinnissen ook in geavanceerde analyseapparatuur, zodat de resultaten van elk onderzoek betrouwbaar kunnen worden gemeten. Zo zijn er zeefinstallaties, vochtmeters en apparatuur om de tapped density (dichtheid) en wandfrictie te bepalen. Relaties van Dinnissen kunnen het D-Innocenter als testfaciliteit gebruiken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.