Nieuws

Snijmaiskuilen hoogste VEM in jaren

De VEM-gehaltes in snijmaiskuilen laten de laatste jaren een duidelijk stijgende trend zien. De kuilen in Nederland bereikten dit jaar de hoogste VEM-waarde in tien jaar tijd. De stijgende tendens is voor een belangrijk deel te danken aan de grote stappen die zijn gezet in de snijmaisveredeling.

Wisselende resultaten

Het seizoen 2013 was een opvallend jaar voor de snijmaisteelt. Naast de gemiddeld hoge VEM-gehaltes werd het jaar getypeerd door een grote wisselvalligheid in de analyseresultaten. Dit komt door het grillige weer gedurende het seizoen. De kwaliteit van de kuilen is daardoor erg uiteenlopend. Ondanks het grillige verloop haalden de kuilen van 2013 een gemiddelde waarde van 991 VEM/kg drogestof.

Veredeling snijmais

In de veredelingsprogramma’s is de laatste 25 jaar nadrukkelijk veel aandacht besteed aan de VEM-waardes van snijmais, bevestigt Jos Groten. Hij is maisonderzoeker bij PPO-WUR. “Op de Aanbevelende Rassenlijst zien we op dit moment een stijging van 0,25 procent VEM per jaar”. De stijging in de kuilen van gemiddeld 950 tot 990 VEM per kilogram drogestof die BLGG AgroXpertus meet, komt heel erg overeen.” Daarnaast speelt mee dat melkveehouders bewuster kiezen voor rassen die zorgen voor een hogere productie per koe. “Deze ontwikkeling speelt al sinds 1985 toen de superheffing werd ingevoerd. Het was zaak om tegen zo min mogelijk kosten melk te produceren. Een hoger zetmeelgehalte en VEM-gehalte in mais kreeg veel aandacht bij de veredeling. In die periode zagen we een stijging van 1 procent per jaar. Sinds 1997 zit het zetmeelgehalte in relatie tot de opbrengst aan een soort van maximum en is er vooral veel aandacht voor een betere celwandverteerbaarheid. Dit verhoogt de VEM gemiddeld met 0.25 procent per jaar.”

Snelle groeispurt

Na het late voorjaar heeft het mais dit jaar een snelle groeispurt gemaakt. “Dit heeft waarschijnlijk gezorgd voor goed verteerbare planten met hoge VEM-waardes”, stelt Gerard Abbink, productmanager Veehouderij bij BLGG AgroXpertus. Nu ook de snijmaiskuilen bemonsterd zijn die later in het seizoen werden gemaakt, is het gemiddelde zetmeelgehalte nog wat gestegen ten opzichte van de cijfers die BLGG AgroXpertus als tussenbalans begin oktober bekend maakte. “Het gehalte zetmeel is vergelijkbaar met de waardes van 2012. Het late seizoen, en dus late moment van afrijping, heeft wel gezorgd voor een wat lager aandeel bestendig zetmeel.”

snijmais

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.