Nieuws

‘Beter water, hogere voeropname, meer melk’

watergebruik
De Europese Rekenkamer onderzoekt het duurzaam watergebruik in de Europese landbouw.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) adviseert diervoeradviseurs ook te kijken naar de waterkwaliteit. Bij productieproblemen wordt vaak direct het rantsoen onder de loep genomen, maar volgens de GD verdient de drinkwaterkwaliteit net zo veel aandacht. Uit de watermonsters die de afgelopen jaren zijn ingestuurd naar de GD blijkt dat meer dan een kwart van het water minder geschikt of zelfs ongeschikt is als drinkwater voor melkkoeien.

Ongeschikt water

Een te hoge ammoniumwaarde, een te hoge waterhardheid en een te hoog kiemgetal zijn de voornaamste redenen. Daarnaast blijkt ook het ijzergehalte regelmatig verhoogd. Door deze afwijkende parameters neemt onder andere de smaak van het water af en drinken koeien minder. “Slecht water leidt tot 10 procent minder opname en 10 procent minder melk”, zei toxicoloog Guillaume Counotte tijdens zijn presentatie: ‘Beter water, meer melk’ op de GD-bijeenkomst voor rundveedierenartsen en voeradviseurs in Heerenveen.

Biofilmen

Counotte wijst de voerleveranciers erop dat de kwaliteit van het water bij binnenkomst en het water wat de koeien uiteindelijk drinken uit de drinkbakken, sterk kan verschillen. Biofilmen vormen volgens hem een belangrijk probleem in de drinkwatersystemen in stallen. Ze ontstaan door metalen en mineralen die zich afzetten in de leidingen en waarop vervolgens bacteriën, gisten en schimmels groeien. “Vooral niet-gebruikte leidingen en leidingen die bestaan uit tyleen vormen een hoog risico op de vorming van een biofilm.”

Grip nodig

“Meer grip op drinkwater is nodig”, benadrukte hij. “De relatie voer, water en gezondheid is belangrijker dan men denkt.” Ook de overheid heeft volgens hem steeds meer aandacht voor de drinkwaterkwaliteit op veebedrijven.

Lees meer hierover in De Molenaar nr. 3 die verschijnt op 21 februari.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.