Nieuws

Federatie Nederlandse Diervoederketen opgericht

Producenten, leveranciers en gebruikers van diervoederketen verenigd

De diervoederketen heeft zich verenigd in de Federatie Nederlandse Diervoederketen (FND). De FND is opgericht als overlegplatform van alle organisaties in de Nederlandse diervoederketen. Daarnaast zal onder verantwoordelijkheid van de FND een aantal gezamenlijke programma’s worden uitgevoerd.

Kernactiviteiten

De FND houdt zich onder meer bezig met voedsel- en voederveiligheid, issue- en crisismanagement, diervoederwetgeving en onderzoek. De organisatie heeft een aantal kernactiviteiten. De eerste betreft de interne afstemming binnen de diervoederketen van ontwikkelingen op het terrein van veiligheid van voedsel en diervoeders en van diervoederwetgeving. Daarnaast wil de FND een aantal gezamenlijke programma’s uit gaan voeren zoals het collectief veevoedkundig onderzoek, uniformering voederwaardering en de ondersteuning van export van diervoeders, voedermiddelen en –additieven naar derde landen (voormalige activiteiten Veterinair Informatie Punt).

Erkenning brancheorganisatie

Met de vorming van de federatie is de continuïteit van een aantal gezamenlijke activiteiten geborgd die nu worden uitgevoerd via het Productschap Diervoeder. Voor het uitvoeren van de gezamenlijke programma’s heeft de FND de mogelijkheid bij de overheid een erkenning als brancheorganisatie (BO) aan te vragen. Dat is vanuit het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid mogelijk voor de financiering van bijvoorbeeld het veevoedkundig onderzoek.

Producenten, leveranciers en gebruikers

Bij de FND zijn alle schakels uit de diervoederketen aangesloten, zowel producenten en leveranciers van grondstoffen en diervoeders als gebruikers van diervoeders. De aangesloten leden zijn Nevedi, Hisfa, OPNV, NVG, Het Comité van Graanhandelaren, Vernof, Dufagro, Nefato, VVS en LTO Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.