Nieuws

Kip levert meer vlees op

dierwelzijn

In twaalf jaar tijd nam het gewicht aan kippenvlees dat van een gemiddeld vleeskuiken wordt gehaald, met ruim 17 procent toe. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Marktvraag

De dieren leven wat langer en worden zwaarder, omdat de markt daarom vraagt, zeggen pluimveehouders. Er werd in 2001 per vleeskuiken 1,41 kilo kippenvlees gewonnen. Dat was vorig jaar 1,65 kilo oftewel een stijging van bijna 250 gram per kuiken.
Volgens een woordvoerder van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) stijgt het gewicht, omdat de dieren tegenwoordig iets langer in leven blijven. Consumenten willen geen hele kuikens meer, maar delen van de kip. ‘Een heel kuiken om bijvoorbeeld te grillen moet niet te zwaar zijn en wordt dus wat eerder geslacht’, geeft de woordvoerder aan.

 Het gevolg is dat de fokker zijn vleeskuiken iets langer laat doorgroeien en op een hogere leeftijd slacht. ‘De markt verandert op de lange termijn en vraagt om andere producten’, verklaart Nepluvi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.