Nieuws

Uit recent onderzoek van ForFarmers Hendrix en Nutreco blijkt dat de verteringssnelheid van zetmeel in maiskuilen aanzienlijk toeneemt naarmate de maislanger in de kuil zit. Hierdoor wordt het risico op pensverzuring groter.

Snelle koolhydraten

Het aandeel snelle koolhydraten kan oplopen tot 35%. De verteringssnelheid verandert het snelst in het eerste halfjaar en vlakt daarna af. Door deze veranderingen neemt het risico op pensverzuring toe. Dit effect is sterker naarmate het drogestofgehalte van de maiskuil hoger is (zie grafiek).

Invloed rantsoenefficiëntie

Pensverzuring heeft naast verminderde gezondheid ook een minder goede benutting van het voer tot gevolg. Robert Meijer, productmanager melkvee: “Subklinische pensverzuring leidt al gauw tot 0,1 lagere rantsoenefficiëntie. Dat komt overeen met 2 kilo minder melk per koe per dag uit dezelfde hoeveelheid voer. Bij een bedrijf met honderd koeien gaat dat om 25.000 euro per jaar.”

Sluipmoordenaar

Meijer: “Veel maiskuilen gedragen zich nu, aan het einde van de winter, steeds meer als een sluipmoordenaar. Met ons Feed2Milk-rantsoenberekeningsprogramma spelen we pro-actief in op de veranderende eigenschappen van mais en de invloed daarvan op de balans tussen de Herkauw- en VerzuringsIndex. Op basis daarvan kan vroegtijdig het rantsoen worden bijgestuurd, zodat pensverzuring wordt voorkomen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.