Nieuws

Dinnissen Process Technology uit Sevenum, Nijssen Granico uit Veulen en Vitelia Voeders uit Oirlo willen waardevolle groenten met een schoonheidsfoutje, gaan verwerken tot hoogwaardige ingrediënten voor diervoeders.

Belangrijke voedingsstoffen

Groenten met een afwijkende kleur, vorm of rijpheid zijn niet goed genoeg voor de verkoop. Ze verdwijnen naar bedrijven die er compost of energie van maken. Dinnissen Process Technology uit Sevenum, Nijssen Granico uit Veulen en Vitelia uit Oirlo willen deze groenten gaan verwerken tot hoogwaardige ingrediënten voor veevoeders. Het gaat daarbij vooral om groenten die nu nog niet geschikt zijn voor veevoer, omdat ze niet goed houdbaar of niet lekker zijn voor dieren.

Nieuwe technieken

De Noord-Limburgse bedrijven gaan nieuwe technieken ontwikkelen waarmee waardevolle voedingsstoffen uit groenten kunnen worden gewonnen voor bijvoorbeeld huisdieren of jonge biggen en kuikens in de cruciale fase van hun leven. De nieuwe grondstoffen moeten bijdragen aan een gezonde groei en ontwikkeling van de dieren en aan een hogere weerstand om zo in topconditie te blijven. Bovendien moeten de nieuwe grondstoffen uit groenten economisch kunnen concurreren met ingrediënten die nu al worden gebruikt in diervoeders.

Duurzame grondstof

Als het onderzoek slaagt, krijgen de groenten met een schoonheidsfoutje een tweede leven als duurzame grondstof voor veevoeders. De hergebruikte groenten leggen immers geen beslag op kostbare landbouwgronden die nodig zijn voor het verbouwen van voedsel voor mensen. Grondstoffen uit groenten komen bovendien van dichtbij en hoeven niet over lange afstand te worden vervoerd. Dinnissen, Nijssen en Vitelia ontvingen van de provincie Gelderland een innovatiesubsidie om de nieuwe technieken te helpen ontwikkelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.