Nieuws

Insecten in voer Coppens

Op 9 mei ondertekenden Hendrik de Vor (algemeen directeur Coppens Diervoeding) en Kees Aarts en Tarique Arsiwalla (oprichters van Protix Biosystems) in het Brabantse provinciehuis in ’s Hertogenbosch twee overeenkomsten voor de productie en afname van insectenvet en -eiwit om deze industrieel te verwerken en valoriseren in diervoeders.

Uniek initiatief

Han Swinkels, lector duurzaamheid van de HAS, leidde de persconferentie. Hij noemde de ondertekening een uniek initiatief in Europa waarbij de experimentele fase overgaat in de praktische fase en de insectenproducten daadwerkelijk ingezet worden als grondstof voor diervoeders. De twee Brabantse bedrijven willen voeding natuurlijker en gezonder maken en daarbij de druk op productiesystemen verkleinen. Insecten zijn voor veel dieren natuurlijke voedingsbronnen met een korte levenscycli die lokaal geproduceerd kunnen worden. Insecteneiwit en -vet zijn goede alternatieven voor vismeel en sojaschroot.

insecteneiwit en vet
Insecteneiwit en -vet

Oerdieet

De laatste vijf jaar heeft Coppens Diervoeding zich georiënteerd op het gebruik van insectenproducten. Hendrik de Vor: “Insecten behoren tot het oerdieet van dieren. Gezien de groeiende wereldbevolking en de trend naar lokale productie zien wij insecten als een innovatieve toepassing.” Coppens heeft de producten getest en ziet meerwaarde van insecten voor antibioticaremmende mogelijkheden en voeding voor jonge dieren.

Protix Biosystems

Protix Biosystems, opgericht in 2009, is koploper in de productie en verwerking van insectenvet en -eiwit voor industriële toepassing. Zij kweken insectenproducten op plantaardige stromen met een schaalbaar, controleerbaar en stabiel proces volgens GMP+- en Trustfeed-standaard. Het gebruik van insecteneiwit in diervoeders is nog niet toegestaan in het kader van de Europese wetgeving. Protix werkt samen met de Nederlandse overheid en de Europese Unie aan de toelating.

15.000 ton mengvoeder

In totaal neemt Coppens als eerste klant 200 ton insectenvet en 300 ton insecteneiwit af. Hiermee kan ca. 15.000 ton mengvoeder geproduceerd worden toekomstgericht denken en innovaties toepassen in de praktijk zijn uitgangspunten van Coppens Diervoeding. Hendrik de Vor: “Dat kunnen we niet alleen en we nodigen dan ook slachterijen, verwerkers en supermarkten uit om met ons mee te denken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.