Nieuws

Kringloopwijzer voor koolstof

De deelnemers van het praktijknetwerk ‘Koolstof, de zwarte motor’ hebben voor 2012 en 2013 een kringloop berekend voor koolstof (C). Het benuttingspercentage van de veestapel varieert van 16,4 tot 24,4 procent, met een gemiddelde van 19,4 procent. Dat wil zeggen dat van de koolstof die de veestapel binnenkrijgt, 19,4 procent in melk en vlees wordt omgezet.

Andere weg

Het overige deel van de koolstof verlaat de koe via een andere weg:
– Organische stof via de mest. Dit deel is niet verdwenen, maar komt ten goede aan de bodem. Deze hoeveelheid kan vrij nauwkeurig worden vastgesteld door monstername en de correlatie met de hoeveelheid stikstof (N) in de mest.
– CH4 komt vrij bij de vertering en verdwijnt. De hoeveelheid is afhankelijk van het rantsoen.
– CO2 verdwijnt ook uit de kringloop. In de huidige berekening van de kringloopwijzer is CO2 de restpost: de hoeveelheid die overblijft na aftrek van de koolstof in melk, vlees, mest en CH4.

Bodem

Wat er precies in de bodem gebeurt is nog lang niet helder. Daarom wil het praktijknetwerk met specialisten van Wageningen UR, BLGG en anderen zoeken naar middelen om hier een vinger achter te krijgen. Ze willen graag antwoord op vragen als: hoeveel koolstof die de koe verlaat komt na opslag en aanwending in de grond? Oftewel, hoeveel van deze koolstof verdwijnt bij opslag en aanwending als CO2 en CH4 in de lucht? Wat gebeurt er in de grond met deze koolstof? Hoeveel komt ten goede aan de plant, hoeveel wordt vastgehouden en hoeveel verdwijnt als schadelijk gas?

Fotosynthese

De aanvoer van koolstof in de kringloop komt via de fotosynthese van de plant. Daarmee is de landbouw een (tijdelijke) CO2-vastlegger bij uitstek. De meeste vastgelegde koolstof gaat met de oogst de kuil in om vervolgens als voer door de dieren te worden opgenomen. Het komt daarmee terecht in melk, vlees en mest of het verdwijnt als CO2 / CH4. Maar hoeveel van de door fotosynthese vastgelegde koolstof komt in de grond terecht en verhoogt het organische stofgehalte?Ook die vraag staat nog open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.