Nieuws
Agrifacts
Agrifacts is teleurgesteld in de antwoorden van minister Schouten op vragen over de voermaatregel.

Uit onderzoek bij de diervoederhandelaar is gebleken dat, naast de al eerder gemelde vier kalverbedrijven en één melkveebedrijf, door de betreffende diervoederhandelaar ook grondstoffen voor diervoeders geleverd zijn aan vier mengvoederbedrijven.

Verwerkt in voer

Uit de verschillende onderzoeken van de NVWA is bekend dat drie van de vier mengvoederbedrijven de door de diervoederhandelaar geleverde, met furazolidon verontreinigde, grondstof verwerkt hebben in mengvoer. De positieve monsteruitslagen kunnen worden gerelateerd aan leveringen door de diervoederhandelaar in de periode van 1 maart tot 5 juni. Bij het vierde mengvoederbedrijf is geen verontreiniging aangetroffen. Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Varkens- en kalverbedrijven

Het verontreinigde diervoeder van één van de drie mengvoerbedrijven is geleverd aan 97 varkenshouderijen en 5 kalverbedrijven in Nederland. Daarnaast is er verontreinigd diervoeder geleverd aan 11 bedrijven in Duitsland. Het onderzoek naar het aantal bedrijven aan wie door de andere twee mengvoerbedrijven is geleverd, loopt.

Op de veehouderijbedrijven waarvan bekend is dat zij verontreinigd veevoeder hebben gekregen, wordt nu op basis van een risicogebaseerde steekproef onderzoek ingesteld om te bepalen in welke mate de dieren en/of het vlees zijn verontreinigd met de verboden stof. Daarnaast loopt nog nader onderzoek naar andere voedersporen.

Verplichting

De veehouderijbedrijven worden per brief gewezen op hun verplichtingen, waaronder de verplichting om de dieren waarin furazolidon kan zitten te traceren en te zorgen dat deze niet in de voedselketen worden gebracht.

Gezondheidsrisico’s

Het onafhankelijke Bureau risicobeoordeling en onderzoeksprogrammering (BuRO) van de NVWA heeft eerder een advies uitgebracht over de volksgezondheidsrisico’s. BuRO concludeerde dat, op basis van Europese risicobeoordelingen en gemeten gehaltes, consumenten die vlees of organen hebben gegeten waarin residuen van furazolidon aanwezig zijn, geen ontoelaatbaar gezondheidsrisico hebben opgelopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.