Nieuws

Economie groeit dankzij aantrekkende export

De nieuwste cijfers over de Nederlandse economie laten zien dat het economisch herstel voorzichtig doorzet. Dat stelt minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) in reactie op cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag 14 augustus 2014 publiceerde.

Groei van half procent

De Nederlandse economie groeide in het tweede kwartaal van 2014 met een half procent ten opzichte van het eerste kwartaal. In het eerste kwartaal kromp de economie nog met 0,4 procent. Ten opzichte van een jaar geleden bedraagt de economische groei 0,9 procent.

Economisch herstel zet door

“Deze cijfers bevestigen het beeld dat de economische krimp van begin dit jaar te wijten was aan incidentele factoren en dat het economische herstel doorzet”, aldus minister Kamp. “De vooruitzichten voor de groei van de wereldhandel, en daarmee de groei van de Nederlandse export, blijven echter onzeker in het licht van recente geopolitieke ontwikkelingen.”

Aantrekkende export

De economische groei is met name te danken aan de aantrekkende export. Ook namen de bedrijfsinvesteringen en de consumentenbestedingen aan duurzame goederen toe. Het aantal banen neemt weliswaar nog steeds af, maar de krimp wordt kleiner. Samen met de stijging van het aantal uitzenduren, duidt dit op langzaam herstel van de arbeidsmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.