Nieuws

Prinsjesdag 2014: kabinet waardeert agrosector

LTO Nederland is verheugd over de waardering van het kabinet voor de agrarische sector in de op de Prinsjesdag uitgesproken troonrede. “Er is dringend behoefte aan een krachtig overheidsbeleid, dat heel gericht inzet op duurzaam en innovatief ondernemerschap. Met meer ruimte voor ondernemers, nieuwe exportmarkten en het terugdringen van lastenverzwaringen. Dat is essentieel voor onze toekomstige concurrentiepositie. Ik hoop dat het kabinet, zoals gemeld in de troonrede, daar meer op gaat sturen ”, zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland.

Stimulerende maatregelen

Maat nodigt het kabinet uit om op de verduurzaming van de sector samen met LTO aan te pakken en te versterken met behulp van onderzoek, onderwijs en een beter ondernemersklimaat. “Dus geen lastenverzwaringen, zoals het verhogen van de energiebelasting, maar stimulerende maatregelen die leiden tot een sterkere economie”, aldus de LTO voorman.

Belangrijke sector

De agrosector is met 600.000 werknemers, bijna 67.000  land- en tuinbouwbedrijven en een jaarlijks stijgende exportwaarde van ruim 79 miljard euro per jaar één van de belangrijkste sectoren van ons land. Nederland is na de Verenigde Staten het tweede exportland van agrarische producten ter wereld. De sector heeft wereldwijd een leidende positie op vraagstukken rond energie, water, klimaat, voedselveiligheid en voedselzekerheid en kent een unieke kennisinfrastructuur.

Innovatie

Het kabinet kondigt ook nieuwe bezuinigingen aan voor het agrarisch onderwijs. Deze leiden met eerder aangekondigde bezuinigingen tot achterstand. De unieke samenwerking van het bedrijfsleven met het onderwijs en de wetenschap (gouden driehoek) komt steeds meer in de knel, stelt LTO. De kwaliteit, vernieuwing en continuïteit van de groene kennisinfrastructuur dreigt verder in het gedrang te raken. Maat: “De groei van het aantal studenten op het groene VMBO, de agrarische hogescholen en Wageningen University is een duidelijk signaal aan het kabinet om dit onderwijs juist te stimuleren en niet te korten.”

Scheiding publiek-private samenwerking

Het kabinet kiest bewust voor een beleid waarin publiek en private verantwoordelijkheden worden gescheiden. Dit heeft geleid tot het opheffen van de productschappen en het onder de hoede van de overheid brengen van private keurings- en toezichtdiensten (ZBO’s). Maat: “Nederland, als ook de land- en tuinbouw, heeft juist een rijke geschiedenis aan publiek-private samenwerking en dankt haar innovatiekracht en belangrijke exportpositie aan deze coalities.”

Stop afschaffing publiek-private samenwerkingsvormen

LTO pleit voor het behoud van bestaande keuringsdiensten en roept het kabinet op om te stoppen met het afschaffen of samenvoegen van efficiënt en effectief georganiseerde publiek-private samenwerkingsvormen. “Het zal anders op den duur leiden tot hogere kosten en een verschraling van de kwaliteit van deze diensten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.