Nieuws

Impuls plantaardige grondstoffen kalverhouderij

In de kalverhouderij vallen de toeslagrechten weg. De sector kan dit volgens ABN Amro deels compenseren met lagere voerkosten door het aandeel plantaardige grondstoffen in het voer te verhogen. Tevens liggen er mogelijkheden in het doorontwikkelen van het jong rosé-vleessegment. Daarnaast biedt het verhogen van ketentransparantie een kans. Voorwaarde hiervoor is een versterking van de samenwerking tussen de melkveehouderij en vleeskalverhouderij door de ontwikkeling van een volgsysteem. Dit concludeert ABN Amro in het rapport ‘Nieuwe kansen kalverhouderij: Leidend door te volgen.’

Impuls plantaardige grondstoffen

De zoektocht naar goedkope alternatieve grondstoffen krijgt een extra impuls door het afbouwen van toeslagrechten, meldt het rapport. Zo zijn zuivelgrondstoffen – na een prijspiek in 2007 en een scherpe daling in 2008 – tussen 2009 en 2013 elk jaar duurder geworden. Omdat prijzen van plantaardige grondstoffen veel minder snel stijgen, is het volgens ABN Amro interessant om zuivelgrondstoffen te vervangen door alternatieven, veelal plantaardige grondstoffen. Voor het blankkalfsvlees-segment dat de top van de markt vormt, kan dit alleen succesvol gedaan worden samen met hoogwaardige, maar kostbare, monitoring van voer en kalveren. Omdat niet iedereen hiervoor zal kiezen, is ABN Amro van mening dat dit uiteindelijk een impuls geeft aan het segment jong rosékalfsvlees.

Verdienmodellen veranderen

De kalverhouderij kan de afbouw van toeslagrechten ook voor een deel goedmaken door de samenwerking met melkveehouders als leveranciers van nuchtere kalveren (nuka’s) te versterken. “Een meer intensieve samenwerking tussen vleeskalverhouderij en melkveehouderij is een voorwaarde voor de verbetering van de diergezondheid. De basis voor een goede gezondheid begint bij sterke en weerbare nuka’s. Gezonde kalveren presteren nu eenmaal beter”, vertelt Wilbert Hilkens, Sector Manager Dierlijke Productie van ABN Amro. “Hiervoor is een goede gegevensuitwisseling cruciaal. Dit kan invulling krijgen door de uitwisseling van dierspecifieke informatie waarbij melkveehouders beloond worden voor de kwaliteit van nuka’s en kalverhouders het groeitraject kunnen optimaliseren. Deze kwaliteitsverbetering resulteert in hogere marges, die worden verdeeld tussen de melkveehouderij en kalverhouderij. Daarnaast wordt hierdoor op gebied van duurzaamheid flinke stappen gemaakt ten aanzien van dierwelzijn, antibioticagebruik en transportafstanden.”

Het volledige rapport is hier te downloaden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.