Nieuws

Jatropha-noot bruikbaar als diervoer

1

Jatropha curcas L.(Jatropha-noot) is een tropische oliehoudende noot, met een hoog potentieel aan economische waarden. Verschillende onderdelen van deze noot hebben hun eigen potentie. Muhamed Insanu voert een promotieonderzoek uit, met als doel een overzicht te kunnen geven van de aanvullende waarden van Jatropha curcas L. Naast onderzoek naar de geneeskundige werking, wordt door middel van het onderzoeken van het ontgiftingsproces van de plantkoek gekeken of het restproduct gebruikt kan worden als diervoer.

J. Curcas-koek

De geperste koek van J. curcas L. kan worden gebruikt als diervoer, omdat het eiwitgehalte gelijk is aan het vereiste van FAO, maar het gebruik is beperkt door de aanwezigheid van toxische componenten. Dit maakt het ontgiftingsproces interessant. Insanu ontwikkelde een methode om α, β forbol myristinezuuracetaat (PMA) en deshydroxy forbolester (DHPEs) te kunnen onderscheiden. Met deze methode kon hij de PMA detecteren in geringe hoeveelheid (1 µg/mL). Ook de ontgiftingsprocedure van de diervoederkoeken werd gevalideerd met behulp van de ecotoxiciteit, cytotoxiciteit en mutageniteitstesten. Op basis van deze resultaten toont Insanu aan dat de ontgifte J. curcas-koek niet cytotoxisch en mutageen is. Deze gegevens zijn van essentieel belang voor het ontwikkelen van J. curcasals nieuwe medicijnkandidaat en als diervoerapplicatie.

1 reactie op “Jatropha-noot bruikbaar als diervoer

  1. M.Doest schreef:

    Ik heb er 6stuks gegeten ik ben heel ziek geworden overgeven en diarree,buikpijn en heel misselijk,voel me heel ziek.moet ik naar de dokter?graag antwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.