Nieuws

Agrarische sector draagt bij aan economische groei

De export van de agrosector is, ondanks stevige tegenwind met de Russische boycot, de eerste acht maanden van 2014 gegroeid naar 52,5 miljard euro (was 52,1 miljard), zo meldt het CBS. “De sector blijft hiermee een van de trekkers van de lichte economische groei”, reageert LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Agrarische sector

In de eerste acht maanden steken de exportcijfers van onder meer raan(producten) ging omhoog met 2,3 procent. Ook de exportcijfers van vlees(producten) en zuivel en eieren  steken eruit met respectievelijke groei van 2,1 en 3,5 procent. De export van groente en fruit  daalde met 2,3 procent. “Het is een goed bericht dat de agrarische sector zich staande weet te houden, nadat begin augustus de Russische boycotmaatregelen van kracht werden”, aldus Maat. Hij vermoedt wel dat de bredere effecten van de boycot in de resterende vier maanden van 2014 nog zichtbaar worden.

Algemene economie

De Nederlandse economie als geheel  is in tweede kwartaal iets gegroeid (0,2 procent) ten opzichte van een kwartaal eerder. Deze bescheiden groei is vooral te danken aan de investeringen en de export. Dit heeft het CBS vandaag bekend gemaakt. De export van landbouwproducten deed het tweede kwartaal goed, net als die van onder meer machines en apparaten. De economie stond er eind september 2014 iets beter (ruim 0,4 procent) voor dan eind 2013, maar het herstel van de Nederlandse economie is volgens het CBS nog fragiel. Volgens een zogenoemde ‘flashraming’ van het CBS was de Nederlandse economie in het derde kwartaal 1,1 procent groter dan in het derde kwartaal van 2013.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.