Nieuws

Aangepaste maatregelen vogelgriep

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer een aangepast pakket van maatregelen aangekondigd om de vogelgriep in Nederland te bestrijden. “We doen alles wat mogelijk is om de verspreiding van de vogelgriep in Nederland te bestrijden”, laat Dijksma weten.

Maatregelen

De maatregelen in de drie en tien kilometer beschermings-en toezichtsgebieden rond de besmette bedrijven blijven nog dertig dagen van kracht. In het westen van Nederland blijven alle beperkende maatregelen, zoals een totaal vervoersverbod van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel gelden. In het westen van Nederland zijn de meeste besmettingen gevonden.”

Transport

Bij het vervoer mogen transportwagens de komende tijd in heel Nederland maar één pluimveebedrijf per rit bezoeken, met een passend hygiëne protocol. Na het bezoek moeten de wagens opnieuw gereinigd en ontsmet worden.” Om de insleep van vogelgriep te voorkomen, is het treffen van hygiënemaatregelen door pluimveebedrijven noodzakelijk. Met de sector worden nadere afspraken gemaakt over het treffen van hygiënemaatregelen.

Bezoekersregeling

“De ophok-en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte blijft in heel Nederland van kracht. Voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte geldt deze verplichting in de beschermings- en toezichtsgebieden van drie en tien kilometer. Verder geldt een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee. Het verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte blijft ook nog van kracht”, laat Dijksma in de Kamerbrief weten. Het jachtverbod wordt opgeheven, met uitzondering voor het risicogebied.

Besmet bedrijf Zoeterwoude

Bij de bedrijven in de tien kilometerzone rond het besmette bedrijf in Zoeterwoude is geen vogelgriepvirus aangetroffen. Deskundigen concluderen dat er in alle regio’s sprake is van losse besmettingen met het virus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.