Nieuws

Uit een vergelijkend rapport van Wageningen UR en Blonk Consultants concludeert Nevedi dat de zoektocht naar een eiwitbron uit de regio als alternatief voor soja uit Zuid-Amerika vooralsnog geen direct toepasbaar resultaat oplevert. “We willen graag een veelbelovend alternatief dat grootschalig toepasbaar is. Dat is helaas nog niet in beeld”, zegt Henk Flipsen, directeur van Nevedi.

Resultaat

Een aantal leden van Nevedi is actief betrokken bij projecten die andere eiwitbronnen in beeld brengen en beoordelen. Wageningen UR vergeleek er een aantal en bracht een onderzoeksrapport uit. Uit het resultaat blijkt dat er enkele alternatieven zijn die gelijkwaardig scoren qua CO2 voetafdruk, waaronder sojateelt in Nederland of de sojateelt in Oekraïne. “Om te concurreren met de huidige landbouwgewassen is een hogere efficiëntere productie vereist, dat blijkt uit het rapport”, aldus Nevedi. “Dit zal tijd kosten. Naast de CO2 voetafdruk beoordelen voerproducenten alternatieven op voederwaarde en prijskwaliteit-verhouding. In die combinatie heeft geïmporteerde soja een ijzersterke positie”, aldus Flipsen. “Een aantal, vochtrijke, toepassingen lijkt perspectiefvol, maar vergt meer onderzoek voor grootschalige toepassing. Bijvoorbeeld meelwormen blijken niet milieuvriendelijker, onder mee omdat ze eerst gedroogd moeten worden voordat ze te gebruiken zijn in mengvoeder.”

Betrokkenheid

“Nevedi-leden zullen doorgaan met hun betrokkenheid bij het zoeken naar alternatieven. De vraag naar speciale concepten van vlees-, zuivel- en eierproducten blijft groeien. In de nichemarkten kunnen alternatieven, die duurder zijn dan soja uit Zuid-Amerika, hun plek verwerven. Dit zorgt er ook voor dat ze zich blijven ontwikkelen en wellicht aantrekkelijker worden voor bredere toepassing. Wereldwijd blijft de vraag naar eiwitgrond-stoffen toenemen. Vanuit onze afhankelijkheidspositie en mineralenkringlopen in Europa sluitend te krijgen, zoeken we alternatieven.”

Alternatieven

Wageningen vergeleek als alternatieven voor sojameel uit Zuid-Amerika sojaschroot uit Nederland en sojaschroot uit Oekraïne, zonnebloemzaadschroot, pluimveevleesmeel, DDGS, meelwormen, algeneiwit en single cell proteins. Het onderzoek maakt deel uit van de publiek-private samenwerking Feed4Foodure, in het kader van het topsectorenonderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.