Nieuws

‘Insecten geschikt als productiedier’

“Bepaalde insecten zijn minstens zo geschikt als productiedier als conventionele soorten”, zo blijkt uit het rapport van Dennis Oonincx van Wageningen Universiteit. In zijn rapport gaat Oonincx in op de vraag of insecten een geschiktere voedselbron zijn dan conventionele productiedieren op basis van vijf criteria. Oonincx keek tijdens het onderzoek naar de reproductie capaciteit, de voedingswaarde, de omzettingsefficiëntie, het gebruik van organisch afval als voedsel en duurzaamheid van insectenproductiesystemen.

Reproductieve capaciteit

“In vergelijking met conventionele productiedieren hebben insecten een hogere reproductieve capaciteit, een vergelijkbare voedingswaarde en een hoge omzettingsefficiëntie. Hoewel sommige insecten organisch afval kunnen gebruiken als voedsel is dit afhankelijk van zowel de insectensoort als van de gehanteerde definitie van afval”, laat de onderzoeker weten. “De data over de duurzaamheid van insectenproductiesystemen suggereert dat het energieverbruik weliswaar hoger is, maar het landgebruik en het verbruik van fossiele brandstoffen veel lager is. Verdere ontwikkeling van de insectenproductie sector zal derhalve bijdragen aan een hogere duurzaamheid van hoogwaardige dierlijke productie”, aldus Oonincx.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.