Nieuws

Nederlandse soja in voer voor melkkoeien  

huige secure feed grondstoffen

Drie Nederlandse melkveehouders voeren hun koeien sinds eind vorig jaar met in Nederland geteelde soja. Op initiatief van Agrifirm Feed loopt tot maart 2015 een proef, waarbij samen met de drie melkveehouders gekeken wordt of een rantsoen met deze soja interessant kan zijn. De proef maakt onderdeel uit van het duurzaamheidsbeleid van Agrifirm.

Voor het eerst in veevoer

De soja is afgelopen zomer geteeld door Nederlandse telers in het kader van een al langer lopend initiatief van zusterbedrijf Agrifirm Plant. In 2014 teelden 39 boeren in totaal 110 hectare soja. Tot nu toe werd de oogst volledig verwerkt in humane voeding. Dit jaar past Agrifirm Feed de soja voor het eerst toe in rantsoenen voor melkvee. De soja is daarvoor bewerkt, zodat het geschikt is voor hoogwaardig veevoer.

Effecten op rantsoen

In Nederland geteelde soja kan – ondanks het feit dat deze relatief duur is – voor specifieke nichemarkten zoals speciale kaas toch meerwaarde brengen. Leo Tjoonk, kenniscoördinator ruwvoergewassen bij Agrifirm Feed: “De drie melkveehouders nemen in totaal voor deze proef 35 ton soja af. Daarmee kunnen zij ongeveer 3 maanden voeren. Het doel van deze voerproef is te onderzoeken hoe deze grondstof kan worden ingepast in het rantsoen en te bekijken hoe het effect is op de prestaties van de koeien.”

Positief

De drie melkveehouders hebben verschillende redenen om mee te doen aan de proef. “Wij willen weten wat onze dieren te eten krijgen, want dat vormt de basis voor onze melk, waar we zelf kaas van maken”, aldus melkveehouder Corné Ansems van kaasboerderij Ruurhoeve in Hoogeloon (NB). Zijn collega Erik van Oosterhout, zelfkazer in Made (NB), streeft naar grondgebondenheid en duurzaamheid met weinig voedselkilometers. “We voeren onze koeien onder andere eigen geteelde tarwe, maar komen in het rantsoen wat eiwit tekort. Soja is dan de meest passende aanvulling.”

Bijdrage verduurzaming zuivelketen

Melkveehouder Arco Westeneng in Deil (Gld) doet mee in samenspraak met zijn afnemer Bel Leerdammer. Hij zag aanvankelijk risico’s in het gewijzigde rantsoen voor zijn dieren, maar is ook overtuigd van de positieve elementen. “Het is innovatief en op deze manier kan ik bijdragen aan verduurzaming van ons bedrijf en de sector.” Roelof Wijma van kaasproducent Bel Leerdammer: “Het is ons streven om op steeds duurzamere wijze kaas te produceren. We nemen onze verantwoordelijkheid als het gaat om verduurzaming van de zuivelketen, samen met onze melkveehouders.  Ook al is het aandeel van Nederland misschien klein; waar we verbetering kunnen bereiken, mogen we niet nalaten ons ervoor in te spannen.”

Verduurzaming grondstofstromen

Agrifirm is trots op de deelnemende melkveehouders. “Ze doen mee aan een vooruitstrevende test. Gezamenlijk werken we aan meer verantwoorde grondstoffen voor de veehouderij”, zegt Leo Tjoonk.

In Nederland geteelde soja is zeker geen alternatief voor de reguliere soja uit Zuid-Amerika, zo stelt initiatiefnemer Agrifirm. “Wij werken op meerdere manieren aan verduurzaming. Op dit moment biedt verduurzaming van de reguliere stroom sojaschroot uit Zuid-Amerika het meeste perspectief. Daarnaast testen we of de teelt in Nederland interessant kan zijn”, aldus Leo Tjoonk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.