Nieuws

Uit onderzoek is gebleken dat een wijziging in de voersamenstelling van vleeskuikenouderdieren een financieel voordeel oplevert. Rick van Emous,van Wageningen UR, heeft twee experimenten uitgevoerd om na te gaan wat het effect is van verschillende voeders bij vleeskuikenouderdieren op productie en gedrag.

Experiment

“Tijdens de opfokperiode van 0 tot 22 weken kregen de dieren een voer met minder eiwit en in de periode dat de dieren de dieren in productie waren kregen zij een voer verstrekt met extra energie”, aldus Emous. Volgens Emous verhoogt het toepassen van deze verschillende voeders de winst van een gemiddeld vermeerderingsbedrijf met meer dan 15.000 euro.

Resultaten

Tijdens de experimenten werd duidelijk dat het voer met minder eiwit tijdens de opfok, in een andere lichaamssamenstelling resulteerden met meer vet en minder eiwit op 22 weken leeftijd. “In het tweede gedeelte van de legperiode van 45 tot 60 weken leeftijd lag de productie van deze dieren hoger. Daarnaast gaf het laag eiwitvoer positieve effecten op het gedrag tijdens de opfokperiode. De hennen bleven langer eten en vertoonden minder pikgedrag”, stelt Emous. Volgens Emous gaf voer met hoger energiegehalte tijdens het volwassen leven als vleeskuikenouderdieren in de periode van 22 tot 60 weken geen positieve effecten in het begin van de legperiode. “Vanaf 45 weken waren er van de groep, die het energierijke voer kreeg, meer eieren bevrucht”, concludeert Emous. “Het toepassen van het eiwitarme voer tijdens de opfok en het energierijke voer in de productiefase verhoogt de winst van een gemiddeld vermeerderingsbedrijf met meer dan 15.000 euro.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.