Nieuws

De ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu hebben met HarvestaGG, Gasunie, provincies, gemeenten, logistiek dienstverlener AB Texel, Agrifirm group, provincie Groningen, gemeente Vlagtwedde, LTO-Noord, Energy Academy Europe, stichting Energy Valley en samenwerkingspartners Agenda van de Veenkoloniën en het Nationaal LNG platform en diverse andere partijen een Green Deal getekend die de bouw van een Green Goods Farm mogelijk moet maken. Het is de bedoeling dat deze innovatieve Green Goods Farm in de gemeente Vlagtwedde wordt gevestigd.

Voedingseiwitten veevoeders

In een Green Goods Farm wordt speciaal geteeld gras als een groene grondstof grootschalig verwerkt tot een reeks producten, zoals voedingseiwitten voor de veevoederindustrie,  organische meststoffen, transportbrandstof bio-LNG en bouwstenen voor bioplastics. De Green Goods Farm biedt directe werkgelegenheid aan 20 voltijdsbanen en indirect nog eens ca. 15. Ook biedt het mogelijkheden aan circa 200 akkerbouwers in de omgeving om een hoogwaardige grassoort toe te voegen als rustgewas aan hun teeltplan.

Innovatieve groene economie

In een Green Deal werken bedrijfsleven, overheid en kennisorganisaties samen aan initiatieven die de ontwikkeling van een groene economie helpen. HarvestaGG, gevestigd in Lelystad, verwerkt grassen en andere plantaardige biomassa tot groene brandstof voor de transportsector en duurzame producten voor onder andere de agrarische sector. Het is het  eerste bedrijf dat een nieuw biobased concept op commerciële schaal wil realiseren. “Met deze Green Deal willen we onze positie in Noord-Nederland versterken en onze partijen het vertrouwen geven dat we een vaste koers varen met de uitrol van het HarvestaGG-concept in Noord-Nederland. Ik vind het fantastisch dat de Rijksoverheid en de partijen zich willen verenigen in deze Green Deal. We zijn nog maar een paar stappen verwijderd voordat het eerste gras de persen in gaat. Ik heb er alle vertrouwen in dat ons dit gaat lukken.” aldus Jan Cees Vogelaar, directeur van HarvestaGG.

Duurzame grondstoffen

In het ketenproces van de Green Goods Farm staan veel partijen met elkaar in verbinding. De Green Deal wordt niet alleen ondertekend door de Rijksoverheid en HarvestaGG maar ook door onder andere mengvoederproducent Agrifirm. Ruud Tijssens Director Corporate Affairs: “Agrifirm Group wil investeren in duurzaam geteelde grondstoffen voor voerproductie en daarnaast is Agrifirm voortdurend op zoek naar breed toepasbare duurzame bemestingsgrondstoffen. Agrifirm heeft verder de intentie om het gefermenteerde dikke grassap dat de Green Goods Farm zal produceren af te nemen en om te zetten naar lokaal geteeld eiwitrijk brijvoeder voor varkens en kippen. Daarnaast wil zij kennis ontwikkelen voor een bredere toepasbaarheid van deze eiwitten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.