Nieuws

Meer goederen vervoerd door binnenvaart

Het goederenvervoer over de Nederlandse binnenwateren is in 2014 met 3 procent gestegen. De omzetten nemen toe, maar zijn nog niet op het niveau van vóór de crisis. Dit maakt het CBS bekend.. In totaal is er ruim 365 miljoen ton goederen met een binnenvaartschip vervoerd. Dat is een derde van al het goederenvervoer over Nederlands grondgebied. Bijna 80 procent daarvan wordt door Nederlandse schippers vervoerd. De groei is bij bijna alle productgroepen zichtbaar. De grootste stijgers zijn het vervoer van zand en grind, andere bouwmaterialen en het containervervoer. Het vervoer van kolen voor energiecentrales en ijzererts daalt en drukt de totale groei.

Overcapaciteit

Ondanks de toename van de hoeveelheid goederen die is vervoerd, stijgt de omzet niet of nauwelijks. In de jaren 2009, 2010 en 2011 zijn er veel nieuwe en vooral grotere schepen op de markt gekomen. Die waren al besteld toen in 2008 de crisis uitbrak. De verwachte groei van het ladingsaanbod bleef uit. De overcapaciteit heeft geleid tot lagere vervoersprijzen.
Het is vooral de ontstane overcapaciteit die de omzet drukt. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat ook andere factoren een rol spelen bij het bepalen van de vervoersprijs zoals waterstanden in rivieren. De hogere omzet in 2011 kwam door extreem lage waterstanden. Bij lage waterstanden geldt er een laagwatertoeslag en per rit konden schippers minder goederen meenemen. Daardoor steeg ook de prijs per lading.

Schaalvergroting

Het totale laadvermogen van de drogebulkschepen is sinds 2012 aan het dalen. De daling komt doordat vooral kleinere schepen uit de vaart zijn genomen. Het gemiddelde laadvermogen per binnenvaartschip groeit daardoor nog steeds. Deze schaalvergroting zie je zowel bij de binnenvaart als bij de zeevaart. Bij de vloeibarebulkschepen zit er nog steeds een groei in zowel het aantal schepen en als het totale laadvermogen. De groei word wel kleiner. Een gemiddeld binnenvaartschip heeft net zoveel laadvermogen als 50 vrachtwagens.

Bron: CBS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.