Nieuws

Positieve houding over insecten in diervoer

De houding tegenover het gebruik van insecten in diervoeder en de daarbij geproduceerde voedingsmiddelen is over het algemeen positief, zo heeft recent wetenschappelijk onderzoek aangetoond.  Het idee om insecten als eiwitbron te verwerken in diervoeder werd afgewezen door slechts 17 van een steekproef van 415 landbouwers, betrokkenen bij de landbouwsector en consumenten. De eindproducten worden gezien als duurzamer, voedzamer en gezonder, maar met een risico op geur- of smaakafwijkingen en allergenen, en als moeilijker te verkopen.

Wetenschappelijk onderzoek

De wetenschappelijke studie werd in januari 2015 uitgevoerd door een team van onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent en werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Animal Feed Science and Technology (http://dx.doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2015.04.001).

Het gebruik van insecten in diervoeder wordt naar voren geschoven als een mogelijke oplossing om de  duurzaamheid en maatschappelijke aanvaarding van de intensieve dierlijke productie te verbeteren.  Een onderzoeksteam van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent  ondervroeg 196 landbouwers, 137 betrokkenen bij de landbouwsector (o.a. uit de toeleverings- en dienstensector), en 82 burgers/consumenten tijdens de landbouwbeurs Agriflanders 2015.  De deelnemers rapporteerden hun houding, percepties over producten, productkenmerken, voordelen, risico’s, bezorgdheden en bereidheid tot aanvaarding en gebruik van diervoeder met insecten, evenals van eindproducten zoals eieren, vlees of melk.

Positieve houding en aanvaarding

Betrokkenen bij de landbouwsector rapporteerden de meest positieve houding tegenover het gebruik  van insecten in diervoeder (gemiddelde score van 4,16 op een schaal van 1 tot 5), gevolgd door burgers/consumenten (3,89) en landbouwers (3,83). De deelnemers waren het meest enthousiast over het gebruik van insecten in voeders voor vis en pluimvee, gevolgd door varkens, en in minder mate voeders voor gezelschapsdieren en runderen.

Minder veilig

Diervoeder met insecten werd gezien als duurzamer en met een betere voedingswaarde voor de dieren, maar als microbiologisch minder veilig in vergelijking met gangbare voeders. De voedingsmiddelen als eindproduct werden beschouwd als duurzamer, voedzamer en gezonder, maar met een risico op geur- of smaakafwijkingen en allergenen, als minder gemakkelijk verkoopbaar en minder aanvaardbaar door consumenten. Eieren en gevogelte afkomstig van dieren gevoederd met insectenmeel werden afgewezen door 17% van de steekproef. Rundvlees en melk afkomstig van runderen gevoederd met insectenmeel werden afgewezen door één op vier deelnemers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.